Тежки руски атаки в Украйна, Зеленски отправи нов призив към Запада

Въздушна тревога беше обявена в 12 украински области по цялата територия на страната

Тежки руски атаки в Украйна, Зеленски отправи нов призив към Запада | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призива си за произведените от САЩ изтребители F-16, като каза, че доставката им ще бъде сигурен сигнал, че инвазията на Русия ще завърши с поражение.

Междувременно тази нощ въздушна тревога беше обявена в 12 украински области по цялата територия на страната.

Руските сили са атакували през нощта Украйна с дронове. Засегнати са Киевска, Херсонска, Николаевска и Одеска област. Задействала се е противовъздушната отбрана. В късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че над 1100 ирански дрона са били използвани до момента от Русия във военните действия.

По думите му украинските военнослужещи са успели да свалят около 900 от тях. Зеленски отбеляза, че вчера се е състояла първата му среща с началник-щабовете след всички важни посещения, срещи и решения в областта на отбраната, по които Украйна работи от дълго време с партньорите си, най-вече във връзка с коалицията за осигуряване на изтребители за Украйна.

"Правим всичко възможно да намалим времето до резултата, да видим нови и мощни самолети с украински пилоти в украинското небе", каза той и подчерта:

"Още първият украински F-16 ще бъде един от най-силните сигнали от света, че Русия само ще загуби от агресията си. Тя ще става по-слаба и още по-изолирана. Това ще бъде сигнал, че руският терор е загубил и нашият свят, който се основава на уважението към независимите нации и правото на народите да избират своя собствен път, е издържал."

Според Русия употребата на западни оръжия от украинските бойци показва нарастващо участие на Запада в конфликта. Междувременно основателят на руската частна военна групировка “Вагнер” Евгений Пригожин обяви, че неговите сили ще се изтеглят от Бахмут на първи юни и ще предадат позициите си на министерството на отбраната. Той констатира, че целите на така наречената “специална военна операция” не са постигнати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай