Наш експерт коментира руска следа във взрива на Кримския мост

Ядреното оръжие се оказва по-скоро средство за сдържане, обясни проф. Димитър Димитров

Наш експерт коментира руска следа във взрива на Кримския мост | StandartNews.com

Русия обяви вчера, че днес ще се проведе заседание на Съвета по сигурността с участието на президента Путин. Не е ясно дали ще се обсъжда взривяването на Кримския мост. Според Кремъл камионът-бомба, който го взриви, е тръгнал от България.

Следите за организирането на взрива водят към Украйна, обясни пред БНР проф. Димитър Димитров, който е ректор на УНСС и експерт по сигурността.

„Едва ли някой ще си признае директно, тъй като това би компрометирало начина, по който  е проведена тази операция. Камионът може да е тръгнал от всякъде. Минал е през няколко държави. Може да е бил пренатоварен, да е сменен контейнерът му и т.н. Вероятно има и някаква пропаганда, че е тръгнал от страна, която е член на НАТО“, посочи Димитров.

Има достатъчно експерти по взривове, които могат да кажат от къде е дошъл, поясни професорът.

„Има мнения и че взривът не  е бил в камиона, а някъде отстрани. Четох дори и за руска следа във взривяването на моста. Има напрежение. Украинската контраофанзива се случи много бързо. Русия очакваше бързо напредване  и присъединяването на нови територии, а това не се случва. Има и смени в ръководството на въоръжените сили, които провеждат тази операция. Украйна показа висок боен дух и получи сериозна военна помощ от Западните държави и НАТО. Тя получи също сериозно предимство в информационно – комуникационното осигуряване – разузнавателни данни и насочване на високоточните оръжия. Изведнъж Русия се изправи пред един противник, който не беше очаквала“, каза ректорът на УНСС.

Ядреното оръжие се оказва по-скоро средство за сдържане, обясни експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай