Има ли украинска мръсна бомба? Западът не вярва на Шойгу

Сергей Шойгу се оплака днес в разговор с френския си колега

Има ли украинска мръсна бомба? Западът не вярва на Шойгу | StandartNews.com

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу каза днес в разговор с френския си колега, че ситуацията в Украйна бързо се влошава и върви към "неконтролируема ескалация", предаде Ройтерс.

В телефонен разговор с френския министър на отбраната Себастиан Льокорню, чието съдържание беше огласено от руската страна, Шойгу заяви, че Москва се опасява, че Украйна може да използва "мръсна бомба" в конфликта, но не предостави доказателства в подкрепа на това твърдение.

"Те обсъдиха ситуацията в Украйна, която бързо се влошава", съобщи министерството на отбраната. "Тенденцията е към по-нататъшна неконтролируема ескалация."

При така наречената мръсна бомба се използват конвенционални експлозиви, примесени с радиоактивен материал.

Руското министерство на отбраната не предостави никаква допълнителна информация относно изявлението си, отбелязва Ройтерс.

Тази сутрин за това, че Украйна уж планирала да взриви на своя територия "мръсна бомба", съобщи руската информационна агенция РИА Новости, отбелязва Би Би Си. Руската агенцията се позоваваше на "заслужаващи доверие източници в различни страни - включително в Украйна", но не посочи доказателства.

Тази седмица експерти на базирания в САЩ Институт за изучаване на войната казаха - въз основа на открити източници, че Москва вероятно подготвя информационен фон за провокация под чужд флаг. Предположението на института е, че руските военни може да взривят стената на Каховската ВЕЦ, за да прикрият отстъплението си от десния бряг на Днепър и да забавят настъплението на Киев. Според института Кремъл би могъл да използва тази провокация, за да отвлече вниманието от новините за унизителното отстъпление на руските сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай