"Стандарт" отвори чувала на Дядо Коледа! Един политик без подарък

Борисов взе Токайско вино, Радев - Шипка, Пеевски - жезъл, Василев нарами най-тежкото

"Стандарт" отвори чувала на Дядо Коледа! Един политик без подарък | StandartNews.com

"Стандарт" отвори чувала на Дядо Коледа:

В годината на сглобката политическите партии се прегрупираха и започнаха да се въртят на различни обороти.

Никой не успя да сложи прът в колелото на успеха на ГЕРБ, която запази лидерството и в националните, и в местните избори. Борисов не наложи майка на нацията, но се оказа кръстник на сглобката.

ПП и ДБ минаха на по-висока честота от началото на годината, сформирайки коалиция, но после бързо пренастроиха политическите транслатори на вълните на ГЕРБ и ДПС.

Заради намалените партийни обороти Доган смени Карадайъ, а с лидерството на Пеевски започна рестартирането на политическата координатна система, чиито обороти нарастват с всеки изминал ден.

БСП така и не успя да разкрие шифъра на новата честота, изпадна от сглобката и сега се върти само около сянката на Корнелия Нинова. "Възраждане" излезе от националната орбита и влезе рязко в руската.

Магнитните бури не успяха да откъснат Слави Трифонов от парламентарния поток, но мощните изригвания на управляващото мнозинство го превърнаха с партия-джудже.

Радев засега се е позиционирал на неизвестна височина, с променлива честота и с малка вероятност да събере сателити около центъра си.

Единственият, който работи на всички честоти и без проблем достига и най-отдалечените орбити, е Дядо Коледа.

Ето подаръците на "Стандарт", които Добрият старец ще занесе на политиците с неподражаемото си Хохохо.

  • 1. Бойко Борисов - Токайско вино

Борисов има доста поводи за наздравица в края на тази година. Последният от тях е пробивът за Шенген и оттеглянето на надвисналото унгарско вето. Президентът Орбан обяви, че надеждата му е в Борисов и не остана разочарован. Лидерът на ГЕРБ инициира отмяната на транзитната такса за газа, което се случи с решение на парламента. Затова и Борисов ще получи от Дядо Коледа каса Токайско вино. Всеки познавач на този еликсир знае, че е това е виното на кралете, защото според легендата, в подножието на Токайските хълмове намерили златна клонка. И тъй като това е напитката и за медитация, в моментите, когато човек осмисля живота, тя му е повече от необходима в следващите напрегнати месеци.

  • 2. Кирил Петков - Kruidnoten

Съпредседателят на ПП също влиза в коледните празници с приповдигнато настроение, записвайки личен принос в историческото решение Нидерландия да даде чаканото от 14 години заветно ДА за България. Затова и подаръкът за Кирил Птков  са най-вкусните холандски коледни сладки (Kruidnoten).

Със сигурност Линда знае оригиналната рецепта на мини-курабийките, които се наричат още "Пиперени ядки". Пиперени, защото  задължително се правят с бял или черен пипер. Вкусът на курабийките ще напомня на Петков, че щастието никога не е пълно, защото и сладкото често нагарча или направо - люти.  

  • 3. Христо Иванов - Везната на Темида

Чудесата за Христо Иванов нямат край. Дори и в най-смелите си мечти в началото на годината лидерът на "Демократична България" не си е представял, че съдебната реформа ще стане реалност, а дългоочакваните промени в Конституцията ще се случат още преди Коледа. И то с твърдата подкрепа на Пеевски и Борисов. Подаръкът му е везната на Темида, за да отчита с прецизност всяко назначение в ръководството на бъдещата съдебна власт и всяка запетайка в новите съдебни закони. И да си припомня фразата "Господи, пази ме от приятелите, от враговете знам как да се пазя". 

  • 4. Асен Василев - Чувалът на Дядо Коледа

Ако имаше статуетка за най-издръжливия  министър, тя щеше да отиде при Асен Василев. В историята той ще остане и с друг рекорд - за година написа и защити два бюджета, въпреки че беше охулван и от свои, и от чужди. Дали Дядо Коледа ще му донесе големия подарък - еврозоната, ще видим. Ние му подаряваме чувала на Добрия старец с надеждата изненадите, които ще ни поднася, ако не са приятни, да са поне поносими. И докато получава поздравленията за рекордния бюджет, нито за миг да не забравя, че чудеса се случват само на Рождество. А когато наближи Великден, пътят от "Осанна" до "Разпни го" може да е много кратък.

  • 5. Делян Пеевски - Скиптърът на диалога

Колкото и да се опитват да ни убедят и ГЕРБ, и ПП, че бранят сглобката, всеки ден идва ново потвъждение, че друг държи жезъла на диалога, помирението и сговора. Делян Пеевски показа, че знае как да намира пътя за решаване на всеки проблем, независимо дали той е в Народното събрание, между депутатите и изпълнителната власт или между партиите. Не се притеснява нито да е остър в критиките си, нито щедър в оценките си. Но по всеки казус е категоричен: ще обсъдим с колегите, ще преценим и ще решим.

Затова нашият подарък за него е Скиптърът на диалога, с който да поддържа баланса на сглобката и догодина, когато чакаме най-важните за България решения: Шенген и еврозоната.

  • 6. Атанас Атанасов - Бинокъл 

 

Не беше най-успешната година за съпредседателя на ДБ. Добрите вести идваха от Христо Иванов, лошите - от Атанас Атанасов. Не успя да издърпа изцяло килимчето на президента от службите, но пък настани много свои хора в тях. Затова и подаръкът ни за него е бинокъл. Разбира се, американски, който е водоустойчив и със защита от мъгла. За да може да следи изкъсо какво правят и в МВР, и в ДАНС, и в НСО. А в свободното време на наглежда и съдиите, защото в последно време станаха прекалено независими.

  • 7. Корнелия Нинова - Червена завеса

Има защо да съжалява лидерът на БСП за тази година. Националните избори показаха, че подкрепата за нея спада. Регионалните пък доказаха, че червената вълна прелива извън БСП. Който сее бури, жъне врагове. В годината, в която политическите вражди и омраза отстъпиха на заден план в името на бъдещето на България, Корнелия Нинова показа, че диалогичността й е чужда, а конфронтацията е най-големият й коз. С това поведение възходът на БСП е мираж, а смаляването - реална заплаха. Затова и нашият подарък към нея е червената завеса, заедно с фразата - "По-добре ужасен край отколкото червен ужас безкрай". 

  • 8. Костадин Костадинов - Шпагин

Само за последните няколко седмици, лидерът на "Възраждане" си издейства от Дядо Коледа няколко подаръка. Направи го с неземната активност, която демонстрира при демонтажа на Паметника на Съветската армия. Първият от тях логично е автоматът "Шпагин", който съветският войник здраво стискаше високо близо 80 години с ръката, разрязана с флекс само за часове. С това се надяваме да започне да брани националните интереси толкова пламенно, колкото в момента се грижи за руските. Другият му подарък ще дойде не от омразната му Столична община, а от град, в който ценностите на социализма са живи - Димитровград. След като будни граждани обявиха, че са готови да си приберат там останките от паметника, редно е да направят Костадинов поне почетен гражданин.

  • 9. Делян Добрев - Колело 

Докато Димитровград ни връща в историята, близкият до него Хасково е с поглед към бъдещето. И една от причините е, че най-активният депутат оттам е Делян Добрев. Радост е за ГЕРБ, мъка е за Русия. Особено за "Лукойл". Няма по-твърд защитник на незабавната отмяна на дерогацията, така както няма по-яростен критик за печалбите на компанията, ощетяващи бюджета.

И все пак най-запомнящата се фраза, която Добрев изрече тази година, не е свързана с "Лукойл", а с бюджета:

"Сглобки, механизми, старата песен на нов глас. Цените и лихвите нагоре, дългът - още нагоре, рекорден брой хора под прага на бедност. Тате ще ми купи колело, ама друг път". В името на бъдещето на сглобката, нашият подарък за Делян Добрев е еднозначен - колело.

  • 10. Президентът - Макет на Шипка

Президентът Румен Радев отдавна доказа, че ако има нещо свято за него, това са традициите. Добри за едни, лоши за други. Като е казал, че Крим е руски, няма как да не подкрепи демонтажа на Паметника на съветската армия. Единствената изненада, е че ще сезира Конституционния съд за промените в Конституцията, защото именно той поиска министрите да са с двойно гражданство. И защото Радев настоя промяната на националния празник - 3 март, да излезе от подготвяните промени. Нашият виртуален подарък за него е  макет на Шипка. Хем пред него ще даде първия залп за създаването на движението 3 март, хем вълната за демонтиране на паметниците от София към Пловдив и Бургас, няма да стигне до Казанлък и Габрово.

  •   11. Мария Габриел - Горещият стол

Каквито и подаръци да получи за Коледа вицепремиерът Мария Габриел, всички те бледнеят пред предизвестения "подарък" от съдбата - премиерският пост от началото на март 2024. Колкото повече времето приближава, толкова повече бурите около нея ще се сгъстяват, а сглобката ще скърца. Габриел обаче отдавна е доказала, че оцелява дори в много по-тежки европейски битки. Затова и успява с лекота да озапти скандалите между некоалиционните партньори, да укроти емоциите на Денков и да разшири международната си подкрепа. Дали обаче Европа не й е подготвила неустоим есенен подарък, тепърва ще разберем.

  • 12. Слави Трифонов - Песента на Фики

Който е вдигал тост миналата Коледа, че Слави вече не е в парламента, прибързал е с наздравиците. Защото ИТН не само влезе в Народното събрание, но в десетки коалиции по страната, които осигуриха на Слави Трифонов голямо или малко влияние в общинските съвети в половината страна. Това е и причината за промяната в тона на лидера на ИТН. Допреди година той беше злостен, злъчен. Сега е твърд и категоричен. Ясен като опозицията, но неясен - като партньор. Време е да излезе от енигмата и да покаже накъде и с кого върви. Затова и нашият подарък към него е хитът на Фики - "Вземи се стегни!"

  • 13. Николай Денков - Фосфор      

Не е новина, че Николай Денков е най-добрият химик пред политиците. Изумително е, че макар да е премиер, академикът продължава да е най-добрият учен-химик сред българите. Нещо повече - той е сред онзи 1 процент от учените в света, които са признати за най-влиятелни. Интересно е как всичко това обаче кореспондира с факта, че политическото му влияние в България е, меко казано доста по-скромно. Колкото и да прави опити да се налага, той остава в дебелата сянка на политическите лидери. Затова и му се налага често да сменя решенията си. Нашият подарък към Денков, разбира се, е химичен елемент. От най-полезните - фосфор, за да може с него да държи баланса и укротява налягането в сглобката още 2 месеца.

  • 14. Вежди Рашидов - Длето

Никога не казвай никога. Проклятието на вековната фраза стигна и до Вежди Рашидов. Само преди година той беше начело на българския парламент, сега е далече от политиката заради един нецензурен израз.

Дядо Коледа го пропуска с политическите подаръци. Но му носи творчески. Защото с демонтажа на паметниците, професия "Скулптор" става особено актуална.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ooo
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи