Предложения за брак белязаха Сурва

Хиляди сурвакари и кукери от страната и чужбина дефилираха в Перник

Предложения за брак белязаха Сурва | StandartNews.com

 

Злото бе прогонено на най-големия маскараден фестивал в Европа - "Сурва", който се проведе с пищни площадни тържества в Перник между 26 и 28 януари. 

Облечени в носии с характерни шевици, хиляди сурвакари и кукери от цялата страна и чужбина понесоха тояги, тежки костюми, чанове и звънци, за да изпълнят традиционната за края на януари традиция.  

За здраве и берекет в риту
алите "Сватба" и "Мечка" лумнаха огън и запалени факли.   

Градусът се вдигна още на първия ден, когато Александър Борисов падна на колене пред избраницата си Симона Благоева и и поднесе годежен пръстен. "Да! Ще се омъжа за теб!", беше и клетвата на друга девойка, произнесена пред избраника й на следващия ден на централната улица в Перник. 

На 30-тия рожден ден на Международния фестивал на маскарадните игри (МФМИ) "Сурва" дойдоха още сурвакари, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. Всички те изпълняваха емоционално танци, характерни за родните им краища. 

Интересът към празненствата бе толкова голям, че се наложи БДЖ да пусне допълнителни влак, а полицията взе извънредни мерки за органзацията на движението.  

На фестивала взеха участие над 12 000 сурвакари и кукери от страната, сред тях имаше 20 чуждестранни групи от Северна Македония, Гърция, Румъния, Словения и др.

Това е магия, която спазваме от деца, споделят част от участниците. Всички те вярват, че колкото по- страшни са маските и колкото по- силно удрят звънците, толкова по- далеч ще избяга лошотията. 

"С годините фестивалът се превърна в емблема не само на Перник", каза областният управител Людмил Веселинов. На 26 януари тържествата бяха открити с детското шествие "Сурвакариада" с участието на над 1 000 деца и научна конференция "Маскарадът и локалната общност", организирана от Регионалния исторически музей. 

Творчески ателиета, маскарадни работилници за деца, изложби и фолклорни концерти, съпътстваха събитието. Още на първия ден бе дадено началото и на състезателните дефилета на площад "Кракра Пернишки". Официалното откриване на "Сурва" премина с грандиозен танцово-музикален спектакъл и светлинно шоу. Гости на проявата бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Кметът на община Перник Станислав Владимиров се срещна  с делегациите от побратимените градове, представителите на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) и ръководителите на чуждестранните маскарадни групи, участващи в тазгодишното издание на "Сурва".

"През тези дни всички вие сте усетили колко много означава "Сурва" за нас, перничани. Сигурен съм, че фестивалът значи много и за вас, защото тази магия и този дух, преплетен от традициите, може да се усети само тук", каза градоначалникът. 

Той благодари на гостите от 17-те маскарадни групи, че отново са тук. И добави, че фестивалът става все по-популярен не само в България, но и в чужбина и заслуга за това имат хилядите участници, които са неизменна част от него. 

"В Перник всички ние можем да усетим голямата българска душа" каза от своя страна президентът на ФЕКГ Ларс Алгел. Пред гостите той припомни, че през 2004 г. в града се е състояла конвенцията (годишната среща) на ФЕКГ. "Това лято, 20 години по-късно, Перник отново ще бъде домакин на конвенцията на ФЕКГ", обяви президентът на организацията. Той коментира, че тазгодишното издание на фестивала е най-мащабното досега, а откриването е оставило изключителни впечатления в гостите на града. Алгел пожела с всяка следваща година фестивалът да се разраства и все повече маскарадни и карнавални групи от различни държави да участват в него. Събитието беше закрито от заместник-кмета на Перник Стефан Кръстев. Той благодари на участниците, журито, гостите и спомоществувателите на фестивалната проява, сред които Министерството на културата. 

Публиката се забавлява и с концерт на квартет "Славей", Красива заря постави край на събитието.   

Международният фестивал в Перник популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България, а също и гости от чужбина. 

"Сурва" се организира от Община Перник за първи път през 1966 г. През 1985 г. фестивалът добива статут на международен, а десет години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. миньорския град е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. През 2014 г. градът и фестивалът попадат в класация на списание National Geographic за световни зимни топ дестинации.

  • Публиката се забавлява с концерт на квартет "Славей", красива заря постави край на събитието

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай