Поети Те и любовта опровергаха Мечо Пух

Най-голямата изненада поднесе Владо Пенев, който изпя "Синева"

Поети Те и любовта опровергаха Мечо Пух | StandartNews.com

9 невероятни актьори изправиха на крака Зала 1 на НДК

Най-голямата изненада поднесе Владо Пенев, който изпя "Синева"

"Тайната, скъпа Алиса, е да се обградиш с хора, които карат сърцето ти да се усмихва. Само тогава ще намериш Страната на чудесата!"

Това не е само цитат от любимата детска книжка, който не се забравя цял живот. Споменът за него оживя в навечерието на 14 февруари, когато 9 невероятно талантливи актьора вкараха по неповторим начин духа на  Св. Валентин в столичното НДК.

"Поети Те и любовта" в зала 1 на НДК беше гвоздеят на културния афиш в София за Деня на любовта и виното. За трети път представлението напълни най-голямата столична сцена, а аплодисментите не стихнаха дълго време.

Сред "ПоетиТе" бяха големите ни актьори Владо Пенев, Захари Бахаров, Иван Бърнев, Луиза Григорова-Макариев, Весела Бабинова, Малин Кръстев, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов и маестро Антони Дончев.

Всички те доказаха за кой ли път, че

любовта и поезията вървят ръка за ръка,

защото щастлива или тъжна, мелодията на сърцето пише едни от най-красивите и запомнящи се стихове.

"Ако някой преди години ми беше казал, че тук могат да се съберат толкова българи, за да слушат стихове, нямаше да повярвам!", чистосърдечно заяви Иван Бърнев от сцената, гледайки препълнената зала.

Над 4000, предимно млади хора, изкупиха за дни билетите за спектакъла, за да опровергаят мита, че Зала 1 е запазена марка само за фолка, степа и балканските ритми.

Нито имаше пищни сценични ефекти от бъдещето, нито тежко падащи завеси от миналото. Всеки от актьорите, рецитирайки стихове от любими поети, безпогрешно улови мига, за да го пресъздаде на публиката. И така създаде неповторимото чувство за наслада, облечена във всички одежди на любовта.

Сред рецитираните стихове почти нямаше сладникави моменти. Темите бяха грижливо подбрани и разпределени, така че емоцията преминаваше от романтично, през тъжно, та дори до смешно. Едни от тях

рецитираха с болка за изневяра

несподелена любов и раздяла. Други, вдъхновени от споделено щастие, тържествуваха над дребните несгоди и дъждовните дни. И цялата любовна феерия преминаваше на сцената под акомпанимента на красивата музика и блещукащи светлини.

Разбира се, имаше и много изненади. Защото, както Бахаров побърза да обясни, това не е театрална постановка и актьорите могат да си говорят с публиката. Видяхме Ботев и Петко Славейков в неподозирана светлина. Чухме непознати стихове на Георги Господинов. Свилен Ноев от "Остава" изскочи на сцената, за да изпълни един от хитовете на групата "Шоколад".

Голямата изненада обаче, поднесе Владо Пенев, който не рецитира, а

изпя "Синева" на Павел Матев

- една от най-популярните песни на "Диана експрес", която стана шлагер в  репертоара и на Васил Найденов.

Успехът на спектакъла беше предизвестен, защото той за трети път се представя в зала 1 на НДК. Над 50 са изявите на актьорите в различни градове на страната.

Проектът тръгва от идеята на Диана Алексиева, съпругата на Захари Бахаров, която през 2017 година стартира видеа в платформата Interview.To, в която актьори рецитират части от любими български стихотворения навсякъде из България. Първи пред камерата застана Владо Пенев, който рецитира емблематичното стихотворение на Дебелянов "Да се завърнеш в бащината къща" сред пристигащите на столичното летище.

Резултатът от съвместната работа на Поети Те е повече от впечатляващ, защото влагат по нещо от себе си във всяко изпълнение.

Какво ще бъде продължението на проекта им, тепърва ще видим. Но е факт, че магия в техните събития безспорно има. Дължи се и на дългогодишния им опит, и на добре подбраните произведения, и на музиката, и на светлината.

Що се отнася до връзката на любовта с поезията, еднозначен отговор няма. Още Платон е бил убеден, че при сблъсъка с любовта всеки става поет. Но ако сте почитатели на детските приказки, знаете какво казва Мечо Пух: "Любовта не се пише, тя се чувства"...

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Христо
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи