Парламент с дъх на Божков, избори и още нещо

Ретрограден Меркурий хвърля сянка върху Народното събрание, най-големите проблеми са в комуникацията

Парламент с дъх на Божков, избори и още нещо | StandartNews.com

 

  • Ретрограден Меркурий хвърля сянка върху Народното събрание, най-големите проблеми са в комуникацията
  • Не бизнесменът, а смазката в сглобката, минира новия политически сезон

 

Търсете Божков. Препратката към знаменитата фраза шeрше ла фам (Cherchez la femme), наложена от Александър Дюма-баща в средата на 19 век, не е случайна. Не защото край Божков има митична жена, която в момента дърпа конците в правосъдието или в политиката. А защото, за зло или добро, се намираме в женско време. До 15 септември ретроградният Меркурий е в най-капризната зодия - Дева. И според астролозите тази комбинация го натоварва с една цел -

  • да преобърне всичко, поправяйки това, което не работи добре

Да ревизира плановете, да провокира преоценките. Дни, в които всеки трябва да внимава какво говори, защото една дума може да извърши чудеса или да разруши всичко.

С дъх на Божков, кметски избори и още нещо,  тръгва есенната сесия на парламента - първата от три години насам. Бързите депутатски избори и кратките събрания през 2021 и 2022 г. не позволиха септемврийско заседание на НС. Затова сега и напрежението е голямо, и очакванията - високи. Още повече, че депутатите, макар със стари заплати и още по-стари скандали, започват новия сезон на ново място - пленарната зала със стъклен покрив в сградата на бившия Партиен дом.

  • Завръщането на милиардера с 19 обвинения

кое от кое по-страшно - от хазартни измами до подбудителство на три убийства, рязко нажежи политическия терен. Според едни Божков се връща, за да си отмъсти на Борисов, Горанов и Гешев, според други - за да сложи край на прехода, разкривайки истината за знаковите му лица. Не липсват и гадатели като криминалния психолог Росен Йорданов, които поставиха в центъра на политическия хороскоп намесата на Божков в местните избори. В София и на други места бизнесменът щял да подкрепи кандидат-кметове срещу ГЕРБ.

Главоблъсканицата защо Божков си дойде обаче тръгва от по-съществения въпрос -

  • върна ли се бизнесменът или ни го върнаха

Разследващи твърдят, че Обединените арабски емирства са ни изпратили падащата звезда, заради бизнеса му с Пригожин и руските връзки на Божков. Не е вярно, това е лично решение на бизнесмена, отговориха в един глас адвокатите му и Нове холдинг, който за първи път припомни съществуването си, откакто прокуратурата затвори хазартния бизнес на милиардера и иззе артефактите от частния му музей в компанията.

За да излезе от списъка "Магнитски", през последните две години Божков е бил 7 пъти разпитван от властите в САЩ, разкри адвокатът му Стоян Баумайер. В показанията му фигурирали две имена - на Борисов и на Горанов. Случайно или не в същото време се появи и информацията, че през декември Борисов навършва години за пенсия и вече подготвя документите си за заслужена почивка.

Именно

  • заради руските връзки на Божков САЩ му забранили

да се връща у нас, твърдят още разследващи.   Политици вдясно обаче се убедени, че бизнесменът се е върнал по поръчка на Русия, за да разбие "сглобката" и кабинета, който има ясна евроатлантическа позиция и подкрепя Украйна с БТР-и, оръжие, боеприпаси и пари.

Каква точно е истината, разбира се, е работа на прокуратурата. Ясно е, че отмъщението е водещ мотив в действията на бизнесмена. Божков не е човек, който ще забрави какво му причиниха и Борисов, и Горанов, и Гешев. Да, сянката му ще тежи над отношенията в парламента, но е наивно да се смята, че дневният ред на държавата ще се определя от него.

Ако има нещо, което наистина минира новия политически сезон и управленската сглобка, то това не е Божков. А смазката в сглобката - отношенията в коалицията, окопната й война с Радев и местните избори.

След големите искри между Радев и управляващите, разпалени от думите на президента за народното движение, което ще сложи край на "властовата булимия" и "похищението на конституцията", тази седмица последва нова война.

  • Борисов ребром скочи на ПП-ДБ

обвинявайки ги че използват ваканцията, за да назначават свои, не само никому неизвестни, но и крайно неподготвени, хора в тотото, ДКК и "Кинтекс". И пред зъби припомни "онези записи" от заседанието на ПП-ДБ за "избори с наше МВР" и "ала-бала с президента".

Ако Борисов има да ми казва нещо, да ми се обади, остро реагира Кирил Петков. И хващайки куфара си за Виена, обясни, че ГЕРБ заедно с Радев били против реформи в службите. А също и че миналото правителство паднало заради инхаус процедурите в пътното строителство, затова сега ГЕРБ трябвало да бъдат много внимателни. Това, естествено, активира първо Слави Трифонов, който даде няколко иронични и снизходителни оценки за Петков и бръкна дълбоко в раната на пътните строежи. А после и самия Радев.

Г-н Петков явно е забравил, че той не аз, е в коалиция в Борисов, удари по масата президентът. И съвсем очаквано отказа да уволни главния секретар на МВР Петър Тодоров, както искаше кабинетът "Денков".

На този фон кротката свада кой до кого седи в пленарната зала мина някак незабелязано. За да не са до "Възраждане", депутатите от ПП-ДБ избраха да седят в новата пленарна зала до ГЕРБ. Напрежението между двете групи обаче може да доведе до

  • късо съединение в пултовете за гласуване

когато само след дни предстоят ключови закони - от поправки на поправките за дрогираните шофьори до изключително важните текстове за Шенген и парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Истината е, че стартът на новия политически сезон на 1 септември ще сложи началото на кметската кампания. Политическите декларации ще очертаят партийните маневри за най-важните избори у нас. Но и за отношенията във властта.

Мнозина от депутатите вярват в звездите, имат лични астролози и не правят нищо без да се допитат до тях. Затова трябва да помнят, че най-важният белег на ретроградния Меркурий в Дева е смущения в комуникацията. Не ги ли избегнат, може да дойдат истински бели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай