Нова диплома! Важи за цяла Европа

Отговаряме на нуждите на нашите студенти и университети, казва българският еврокомисар Илиана Иванова

Нова диплома! Важи за цяла Европа | StandartNews.com

Отговаряме на нуждите на нашите студенти и университети, казва българският еврокомисар Илиана Иванова
 

В края не март ЕК предложи създаването на обща европейска диплома, която да бъде издавана от няколко университета в различни държави от ЕС, и която да се признава автоматично в останалите страни. Европейската диплома ще бъде доброволна и няма да замества степени, които са получени на национално ниво. Целта на новата диплома е студентите да могат да учат в различни държави и на различни езици, с автоматично признаване на кредити и учебни програми. Брюксел се надява да намали бюрократичните пречки пред сътрудничеството между институциите за висше образование. Предвижда се общата европейска диплома да бъде обозначавана със свой знак. Тя ще може да бъде издавана от университетите или от общоевропейска университетска организация. 

През следващите месеци предложението на Европейската комисия ще бъде обсъдено от държавите-членки и всички заинтересовани страни в областта на висшето образование. "С проекта за европейска диплома отговаряме на нуждите на нашите студенти, университети и на техните преподаватели, на бъдещите работодатели на днешните студенти", отбеляза по този повод еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. На този фон на 13 април 2024 г. в София ще се проведе форум "Образованието - каквото и да е или какво да е?". Събитието е образователно, некомерсиално, с обществена полза. То се организира от родителската медия "Майко Мила" и Сдружение "Национална мрежа за децата" (НМД). Форумът ще събере родители, експерти, институции и медии в общ разговор за "трудните" теми в образованието и ще потърси работещите решения. По повод форума, както и състоянието на образованието у нас разговаряме с Красимира Хаджииванова, съосновател и председател на родителската медия и фондация "Майко мила". 


 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
ambermen
преди 3 седмици

Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки:---- https://e.vg/Alkotox

Откажи
Ххх
преди 3 седмици

Простак

Откажи
Това е
преди 3 седмици

Пълна глобализация. Унищожават държавата. Тази миловидна госпожа има добре заплатена задача да прокарва идеята за " обединена Европа" и заличена България. Действат по всички направления. За 16 . Република на СССР не можаха да ни пречупят, но явно от тогава до сега са се пръкнали големи изРОДИ и вече сме обречени, спазарени .

Откажи