Кметските избори като Игри на волята

Тече най-голямото преструктуриране на кандидатите за местната власт

Кметските избори като Игри на волята | StandartNews.com
  • Доган майсторски укроти кошера на ДПС, но жуженето в ГЕРБ кънти из цялата страна
  • Тече най-голямото преструктуриране на кандидатите за местната власт

 

Седмица преди старта, кметската предизборна кампания вече е ударила няколко рекорда от най-новата ни история.

Небивал юруш от кандидати, пълна суматоха по градове и паланки, мистериозни кметове в най-големите градове.

Каквото и да си говорим, за първи път в годините на демокрацията извършва най-голямото преструктуриране на кандидатите, за които никой не може да се ориентира от коя партия точно са и какво защитават.

ГЕРБ е с многобройни структури, но и с най-големите противоречия. ПП и ДБ са с най-ясните кандидати, но с най-проблемните местни звена.

На другия полюс е ДПС.

Движението счупи рекорд, който никой не се наема да конкурира - над 100 часа препитване от Ахмед Доган на кметовете и общински съветници.

Стотици издържаха изпита, но десетки бяха скъсани. Сред тях публиката запомни само 20-годишния кмет на Кърджали Хасан Азис, който стисна ръката в аванс на новия градоначалник - банкерът Ерол Мюмюн. 

Докато Доган с лекота укроти предизборния кошер на ДПС, в ГЕРБ жилото се забива в различни местни организация. Затова и  кандидатите, издигнати по места, трудно оцеляват.

 

 

 

Най-жестокото ухапване дойде от Пиринско

Докато всички търсеха мистериозния кандидат на Борисов за столичен кмет, експремиерът пристигна тихомълком в един от бастионите му по времето на Цветан Цветанов - Благоевград, под предлог, че ще оглежда най-технологичните апарати в болницата "Свети Мина".

Посещението му се чака там от седмици заради огромното напрежение, свързано с недоволството на местния актив в партията за това, че ГЕРБ дава подкрепа за независимия кандидат за кмет Илко Стоянов. Сега те чакат от шефа си обяснение как да зачеркнат номинациите от региона, за да сложат най-отгоре човекът, чиято партия искаше оставката на кабинета Борисов с лозунга "Мутри вън".

Pirinsko публикува дори част от парливите въпроси, на които Борисов ще трябва да отговаря пред своите. Те включват недоумение дали кандидатурата на кмета се лансира от областния областен координатор на ГЕРБ - евродепутатът Андрей Новаков, или от най-висшето ръководство, както и пълно единодушие, че кандидатът трябва да е партиен.

Местните гербаджии се питат и дали Бойко Борисов знае, че кметът Стоянов възнамерял да изтегли кредит от 29 млн. лева за изграждане на Аквапарк и парк Бачиново, но за инвестиционното намерение не представил на благоевградската общественост проект, а само картинки. А като капак, кметът направил предложение в национален ефир да се закрие областна администрация, което е абсолютен прецедент в историята на 21 век.

 

В Ловеч предателствата са като по времето на Апостола

Най-близките се оказват най-коварни, а враговете са на път да спечелят служебно.

Докато Борисов съзерцаваше Меркурий, местната организация мина под знака на Марс и войната пламна.

Корнелия Маринова, изкарала две не лоши мандата под марката ГЕРБ, изплака как въпреки че е получила единодушната подкрепа от съпартийците, на върха са я задраскали. Намекна, че това е станало въпреки подкрепата на един от най-доверените на Бойко хора - областният координатор и бивш министър на регионалното развитие Николай Нанков.

Леденият душ, в който била залята, дошъл от глас на важен шеф отцентралата на ГЕРБ, който даже не й дал аргументи за отстрелването.

След като светкавично депозира оставката си като общински ръководител, слуховете започнаха да избуяват. Според едни Борисов не бил доволен от темповете на работата й. Според други - Нанков искал да наложи един от фаворитите си от АПИ, докато беше министър. Като обаче се изясни, че става дума за обумвания дълго време чиновник, който трябваше да застане на площадите в столични квартали като глашатай и да обяснява, че малко недомислена е била идеята му да се плащат винетки, номинациите тръгнаха в други посоки, за да стигнат до шефката на РИК Валентина Недялкова.

Наперената юристката излиза на ринга срщу хиперамбициозния Искрен Арабаджиев, който изобщо не е за подценяване. На всичкото отгоре използва бурното време на ГЕРБ, за да започне с летящ старт кампанията си.     

Не по-малко драматична е ситуацията в редица общини на Лудогорието. Но дори и в тези, където кметът на областния град е ясен, периферията тъне в неизвестност и междукланови битки.

 

В свещената крепост - Бургас, оградата е пробита

Морският областен град се зарадва, че ГЕРБ ще издигне най-успешния си кадър още от създаването на гражданската си структура. Димитър Николов изглежда сигурен още на първия тур заради разместването на пластовете в останалите партии и коалиции на местно ниво.

Освен в Бургас, само в Поморие стените на крепостта засега са непробиваеми. Иван Алексиев също получи зелена светлина да се опита да стартира своя четвърти мандат. Останалите морски градове още чакат кандидатурите на най-голямата партия.

Според Флагман като кандидати за кметове на ГЕРБ са Станислав Губеров в Созопол и Марин Киров - в Царево, като и двамата не са партийни членове. В Айтос и Камено ГЕРБ също се очаква да заложи на Васил Едрев и Жельо Вардунски, които обаче също са безпартийни.

Изключително сложна била обстановката за община Приморско, защото и до този момент не е сигурно дали Димитър Германов ще се впусне в надпреварата. За посте отдавна се стягал бившия директор на общинското предприятие "Чистота и озеленяване" Иван Гайков.

В Несебър партията за пореден път изглеждала без армия. След като досегашния дългогодишен кмет не яспа да бъде катурнат нито с арести, нито с обвинения, сега изглужда повече от нахъсан. Особено след като с помощта на културното министерство успя да задържи наследството си извън рискованите обекти на ЮНЕСКО.

В община Руен, където освен ДПС няма друга сериозна политическа формация, се очертава да бъде пробван младият гербер Хюсеин Мехмед. Той обаче няма почти никакъв шанс, защото срещу него се изправя областният председател на партията на Доган Ахмед Сюлейман, който от 24 години е в редиците на партията.

Кандидатурата му бе одобрена от централното ръководство на партията по време на изпитите на почетния председател. Твърди се, че неговият е траял 4 часа и се представил блестящо, като е убедил ръководството в качествата си да успее да усвои ефективно европейските средства, което досега не е било направено по различни причини.

Слуховете, че дългогодишния кмет Исмаил Осман може да бъде пробит и да се изкара като кандидат на друга политическа сила удариха на камък след като самия кмет обяви, че благодари за предложенията, но ще помага само на партията си.

В Сунгурларе шансовете на ГЕРБ също не са големи. През последната година и половина партията на два пъти сваля и вдига доверието си от настоящия кмет Георги Кенов. Дали сега партията на Борисов ще заложи пак на него или на мастития регионелн зърнен бос, не е ясно. Но който и да е от двамата, ще има големи проблеми с амбицията на ДПС да си върне града с кандидатурата на настоящия заместник кмет инженер Димитър Гавазов.

 

Във Варна се очертава още от същото

Бурята в морската столица се оказа в чаша вода. Колкото и да спрягаха мастити бизнесмени за нов градоначалник от името на ГЕРБ, Борисов показа, че макар понякога да се представя за защитник на либерализма, за важните неща си остава пълен консерватор. Бастионът Варна няма как да бъде изпуснат заради политически клетви или котерийни игри.

Недолюбван или направо охулван, Портних знае как да печели избори, защото е комплексен играч. Сигурно ще му е последен мандат, но ще си го вземе. Защото на границата между Изтока и Запада, сред мините и дроновете, експериментите са за след войната. Колкото и старата- нова звезда Благомир Коцев да събира подкрепа, тя ще е недостатъчна заради големите акули. На тях ще им се наложи да стиснат зъби, но пак да строят редици зад Портних, защото залогът е прекалено голям.

Това е и проблемът за кандидатурата и на Христо Димитров - съсобственик на една от големите строителни фирми в града, и на известния с благотворителните си кампании за събиране на капачки за финансиране на проекти в здравеопазването Владислав Николов.

Остава само интригата дали старият кмет, който ще се бори на успех най-вероятно на балотажа, ще успее да направи най-сетне отбор от по-малките кметове, с което да покаже на Борисов, че в морето на ГЕРБ замърсяването е предимно на юг.

 

В София има носталгия по Батман

Макар софиянци да обичат да казват, че денят не винаги се познава по сутринта и предизвестените победи не винаги се случват, кметските избори обикновено ги опровергават. Така беше десетилетие със Софиянски, после стана традиция от 16 години и с партията на Борисов.

Дали трендът ще се обърне около 10 ноември, когато е 2 -рият кръг на изборите, но и друг юбилей: Някои го празнуват като начало на  демокрацията, други - като непреходна победа на Държавна сигурност. Каквито и да са метафорите, младите все по-малко ги разбират. Затова и Васил Терзиев здраво качва рейтинг, поне според спорадичните социологически проучвания. Малко пресоли манджата с изхвърлянето, че това ще му е отскок за премиерския пост, но после бързо върна газта.

Досега най-големият му помощник е ГЕРБ, чиито кандидат вече се превърна в злочест герой. Никой не знае кога ще се появи на екрана, нито кой ще е режисьор. Само е ясно, че предстоящото кметско шоу за него ще е като Игри на волята. Ще има минимално време, за да мине куп препятствия и да се добере до горещия стол.

Този профил изобщо не пасва на парламентарния шеф Росен Желязков, още по-малко на общинския - Георги Георгиев. Предполага атлетичност, луди скорости и лют език. Сигурно затова един от първите поканени е бил Стилиян Петров. Ама отказал, за съжаление. Христо Стоичков също би спечелил с лекота. Но не бил регистриран в София.

Надеждите, че ще гледаме Завръщането на Батман също не се оправдаха. Борисов каза, че му е минало времето за подобни игри. Но пък натърти, че е харесал някой, който ще е интересен. Дано се окаже и свестен. Защото в интересните времена, в които продължаваме да живеем, взе да ни става тотално безинтересно. Особено за Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай