Елван Гюркаш: Собствени бюджети и повече права за кметовете

Бранд Родопи е шанс за туризма, ще го промотираме в Народното събрание

Елван Гюркаш: Собствени бюджети и повече права за кметовете | StandartNews.com
  • Има голяма опасност да загубим пари по Плана за възстановяване, вината е и на служебното правителство
  • Подкрепям децентрализацията на общините. Тя е добра, докато има контрол. Иначе става феодализация
  • ДПС ще продължи да настоява майчинството да се признава за действителен осигурителен стаж 
  • В Свещената планина различните сме заедно
  • Бранд Родопи е шанс за туризма, ще го промотираме в Народното събрание
  • Ще бъда горда, когато превърнем Родопите във визитна картичка на България, казва народният представител от ДПС Елван Гюркаш в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

 

- Г-жо Гюркаш, Народното събрание се събра извънредно, за да приеме поправки в Закона за защита от домашно насилие и в Наказателния кодекс, с които да отговори на обществените очаквания за по-голяма строгост на наказанията към домашните насилници. Достатъчни ли са измененията, за да се спре това уродливо явление? 

- Познавам жени, които с години не могат да видят децата си, защото мъжете им не им позволяват. Познавам жени, които са били под психически тормоз месеци наред. Познавам жени, които са обиждани, унижавани, насилвани, рязани, остригвани. Стига толкова! Всяка жена може да попадне в такава ситуация и всяка жена трябва да усеща подкрепата на закона и на държавата, и то навременната подкрепа. Затова подкрепям тези промени, като според мен не са достатъчни, тъй като не обхващат в пълнота възможните ситуации на домашно насилие, не само физическото, но основно психическото. Но са добра стъпка в правилната посока. 

- Тежките случаи на насилие ангажираха изцяло общественото внимание. Така и не бе направен анализ на бюджета за 2023 г., който НС прие преди излизането си във ваканция. Каква е експертната Ви оценка за разчетите в хазната?

- Правителството прогнозира 4,7 млрд. лв. повече приходи спрямо плановете на служебния кабинет, разчитайки основно на подобряване на събираемостта на данъци. Ние декларираме нашата готовност да работим упорито в парламента за изработване на необходимото законодателство, но виждаме сериозни рискове пред събираемостта, особено на ДДС, както и голяма вероятност да не дойде вторият транш от Плана за възстановяване и стабилност. От страна на разходите, правителството предлага съкращение на планираните разходи с 3,6 млрд. лв. спрямо сметките на предишното правителство, основно намаляване на капиталовите разходи с 1,9 млрд. лв. и разходите за издръжка на държавните институции с 1,5 млрд. лв. Ние разбираме, че правителството ще разчита на по-висок държавен дълг за покриване на бюджетните дефицити през следващите няколко години, но предупредихме, че номиналното нарастване на държавния дълг и глобалното увеличение на лихвените проценти ще повишат лихвените разходи на България до 1,2 млрд. лв. към 2024 г. и до 1,8 млрд. лв. към 2025 г. (около 0,8% от БВП), което ще бъде риск за бюджета в дългосрочен план и ще намали пространството за публични инвестиции. Знаем, че инвестициите ще бъдат основният икономически двигател през 2023 г., като се очаква те да нараснат с 6,3% на годишна база. В същото време увеличението ще е основно на фона на публичните инвестиции, докато частните инвестиции ще останат ограничени от високата несигурност и влошаващите се условия на финансиране. Това е и причината, поради която ние от ДПС държим на постоянно подобряване на бизнес-средата у нас. Ние приветстваме правителството за амбициозната му цел от 3% бюджетен дефицит, това е силна крачка към наш основен приоритет - влизане в Еврозоната от 1 януари 2025. Въпреки, че сме в опозиция, каквото зависи от нас ще направим, за да се постигне тази цел.

- С особено големи очаквания към бюджета бяха общините. Помагат ли приетите разчети за развитието на регионите и за преодоляване на неравенствата между тях?

- Състоянието на общините е моята голяма болка и амбиция. Дълги години бях ръководител в НАП, общински съветник и председател на финансова комисия в Общинския съвет на Община Кърджали и винаги съм се стремяла и съм работила за осигуряване на повече ресурс за общината. В България едва 8 от 265 общини събират от данъци и внасят в държавния бюджет повече, отколкото получават като субсидия от бюджета. Всички останали общини разчитат основно на държавата. Затова е изключително важно държавата да провежда внимателно политиката си към  общините. Много бих искала да се развиват и в парламента съм работила с общините от крайните региони, малките общини, пограничните. Мисля, че никой разумен човек в България няма интерес всичко да се стича в София и останалото да е пустош. Напротив, в София има много бизнес, много инвестиции, много образована работна ръка, София ще се оправи и без помощ. Помощта е нужна именно в изоставената провинция.  

- Регионалният министър Андрей Цеков заяви, че един от основните му приоритети е децентрализацията на общините. Как ДПС гледа на тази идея и какви са препоръките Ви?

- Силно подкрепям. Правата и функциите на кметове и общинска администрация трябва да се развиват и увеличават непрекъснато, тъй като те са предната линия в борбата с проблемите на хората. Много е важно да се дадат повече права и собствени бюджети на кметовете и кметски наместници на села, не да чакат на кмета на общината, за да направят една пейка. Много е важно общинските съветници да се ангажират ежедневно с решенията, не на една сесия веднъж в месеца. Много е важно сътрудничеството между общините, особено при участието в регионални европроекти. Разбира се, това е и огромна отговорност и контрол върху общините. Децентрализацията е хубаво нещо, докато има контрол. Иначе става феодализация. 

- Предложението на ДПС периодът на майчинството да се признава за действителен осигурителен стаж не бе прието. Защо то бе важно и ще го лансирате ли отново в бюджета за следващата година?

- Това е предложение за реална подкрепа на майките и стимулиране на майчинството. Не разбирам защо не бе прието. България очевидно е в демографска криза, от 9 млн. души станахме 6 млн. души, раждаемостта спада, младите хора бягат в чужбина. Трябват нестандартни мерки във всички посоки, стимулиращи младите хора да останат тук, да раждат и отглеждат деца. Ето, ще дам пример с моя син, който завърши медицина и в момента е специализант в болница. По закон, в следващите 5 години, докато е специализант, той получава 2 минимални заплати. В същото време, отива в Германия и започва без специализация с 5 хил. евро заплата. Е, как да накараме тези млади хора да останат тук и защо се чудим, че напускат България? Затова ние последователно предлагаме мерки за справяне с демографската криза и стимулиране на майчинството и тази е една от тях. И да, няма да се откажем и ще я предлагаме отново и отново, докато се случи. 

- Правителството обяви, че по вина на служебните министри има огромно забавяне по Плана за възстановяване и устойчивост. Има ли опасност да загубим пари?

- Да, има голяма опасност, като вината е и на служебното правителство, но не само негова. Огромен проблем са примерно неприетите закони, които сме поели ангажимент да приемем, а нямаше нормално работещ парламент близо 2 години. Миналата година направиха изключение и ни отпуснаха първия транш от плана в последните дни на декември. Тази година според мен рискът да не получим втория транш до края на годината е много сериозен и отваря дупка от над 1 млрд. лв. в приходната част на бюджета и ще изисква мерки за покриване на тази липса. Отделен проблем е пълната неяснота как ще решим проблема с въглищните централи от Марица Изток. Има решение на НС да се предоговаря затварянето на Марица Изток, но не ми е известно и сега да се водят преговори, времето тече, а това е съдбата на стотици хиляди хора от 4 области. Десетки хиляди семейства се издържат от работа в Марица Изток и съпътстващи дейности. Ето, преди малко говорихме за обезлюдяването, и това е чудесен пример. Ако не си свършим работата, ако просто затворим Марица Изток без сериозна алтернатива за тези хора, първо ще си тръгнат младите, после възрастните. И там ще има примерно фотоволтаици, но няма да има хора. Не можем да си го позволим.

- Участвате в дискусията на "Стандарт" Бранд Родопи - Чудесата на Момчилград. Тя е част от кампанията Бранд България - за ребрандиране на страната ни въз основа на културно-историческото и природно наследство и на база разработването на регионални брандове. Какво за Вас е Бранд Родопи?

- За мен Родопите не са само географско понятие от картата на България. Те са част от мен, от моя свят. Родопа планина за мен е емоция, привързаност, преживяване, магия. Който веднъж е поел глътка от дъха на тази планина иска да се върне тук отново и отново. Планината за мен е свобода, хармония, любов, спокойствие, безвремие. Откакто съм в столицата, като народен представител, това спокойствие на планината ми липсва. Използвам всяка възможност да се връщам при нея, за да се заредя с положителна енергия. А и не само от планината, а и от нейните хора. Имам уникалния шанс да живея в регион, в който са събрани различни етноси и култури. Но независимо от това, всички живеем задружно, в хармония, разбирателство. А това е най-ценното и ни дава възможност да покажем и тази страна на Родопите - различните сме заедно. Мога спокойно да кажа, че тук са запазени и продължават да се предават автентичността и традициите.

Както казах Родопите съчетават чист въздух, чиста храна, уникална природа. Чрез "Бранд Родопи" имаме възможността да развиваме даденостите, с които разполагаме и да ги превърнем в привлекателна туристическа дестинация. Защо не и в световен мащаб? Чрез Бранда трябва да се изгради ясна туристическа визия за Родопите, която да включва в себе си културно-историческото и природно наследство, местната история и култура. Считам, че чрез Бранда се определят ключови стратегии за развитието на туризма в регионите като:  пътна инфраструктура; туристически бази; международни проекти и партньорства и най-важното - реклама. През 2024 г. туризмът трябва да бъде приоритет за държавата.  На форума в Момчилград заедно с моите колеги поехме ангажимент "Бранд Родопи" да бъде промотиран в Народното събрание. Смятам по този начин народните представители да бъдат убедени, че е необходимо да се заделят повече средства за запазване, поддържане и развитие на културно-историческото ни наследство, което е и приоритет на Движението за права и свободи. 

- Свързаността е един от големите проблеми на родопските общини. Поради липса на скоростни пътища разстоянията между тях все още се измерват не в километри, а в часове. Какво трябва да направи държавата, за да се развие туризмът в Свещената планина и тя да се превърне във визитна картичка на страната ни?

- Да инвестира в инфраструктура. Ние знаем как да се грижим за планината си, родопчани са трудолюбиви, предприемчиви, гостоприемни. Запазили сме традиции, имаме прекрасна природа, туристически забележителности. За мен това е най-българската планина - красива, широка, безбрежна, хълм след хълм и връх след връх. Трябват ни пътища и гранични пунктове с Гърция, за да съчетаем нашата природа с тяхното море. И съм убедена и работя за това, с времето наистина ще се превърнем във визитната картичка на България. Тогава ще бъда истински горда. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай