Байер Леверкузен тръгна към немислимото. Ще го направи ли?

Гони невъзможен засега рекорд

Байер Леверкузен тръгна към немислимото. Ще го направи ли? | StandartNews.com

* Гони невъзможен засега рекорд

Футболни фенове и анализатори се обединяват засега в една теза. Това, което прави Байер Леверкузен, е нещо очевидно непознато за клубния футбол.

Преди година и половина клубът смени треньора "на пожар", след като отборът креташе предпоследен и през октомври 2022-ра си изглеждаше застрашен от изпадане.

Подписа договор с Чаби Алонсо, което си беше рискован избор. Съвсем млад треньор, с опит само като наставник на дубъла на Реал Сосиедад. Но с невероятен капацитет, играл за хора като Гуардиола, Моуриньо и Бенитес, пише Дир.бг.

Преобразяването

Алонсо преобрази отбора. Леверкузен завърши в местата за евротурнирите през миналия сезон, а през този просто е машина. Статистиките:

- 23 шампионатни мача без загуба (4 равенства и 19 победи)

- 4 успеха за Купата на Германия, където се задава полуфинал срещу втородивизионния Фортуна Дюселдорф на 3 април.

- 6 победи в групата на Лига Европа, където идват осминафинали срещу Карабах (Азербайджан) на 7 и 14 март.

В първенството Байер води с 8 точки пред колоса Байерн, а и в другите два турнира смело гледа към последните етапи.

В Бундеслигата до края на сезона има 11 кръга.

На хартия, в тях лидерът има три или четири мача, от които може да се притеснява за потенциално поражение - гостуванията на Борусия (Дортмунд), Фрайбург и Айнтрахт, както и домакинството на Щутгарт.

Ако по някакъв начин, а това е изключително трудно, този тим стигне до трите трофея в края на сезона, без да загуби мач, то той ще влезе в историята като първи от големите европейски лиги, който го постига.

Кои бяха на крачка от немислимото

Милан през 1991-92 г. сътвори велико постижение, печелейки скудетото без поражение. В 34 шампионатни кръга никой не успя да бие отбора на Фабио Капело, в който изпъкваха Гулит, Ван Бастен и Рийкард. Но в онзи сезон Милан не играе в евротурнирите, а в турнира за Купата на Италия губи един мач - полуфиналния реванш с Юве.

Така от 42 срещи тогава, росонерите падат само в една. Но тя идва през април, прекъсвайки серия от 35 двубоя без загуба в първенството и турнира за националната купа. Този рекорд е постижим за Леверкузен, трябват още два мача без да се допусне поражение.

Арсенал от сезон 2003-2004 г. се гордее с прозвище Недосегаемите на Венгер, ката това е напълно заслужено... що се отнася до Висшата лига на Англия.

"Топчиите" в онзи велик състав с Анри, Виейра, Пирес и останалите, спечелиха титлата с 90 точки - 26 победи и 12 ремита. В турнира за Купата на ФА също направиха силен рейд, но на полуфинал пътят им бе препречен от Манчестър Юнайтед - 0:1.

Но тук има и друг детайл.

Арсенал стартира сезона в Шампионската лига с домакинско 0:3 от Интер в групата. Загуби още веднъж в нея, а после падна и на четвъртфинала от Челси, който го елиминира.

Тоест - това не е сезон на непобедимост на всички фронтове, в какъвто се цели Леверкузен.

Също през този век дойде великолепното постижение на Ювентус, воден от Антонио Конте. През сезон 2011-12 г. "старата госпожа" мина през Серия А без загуба - 23 победи и 15 ремита. Допусна само 20 гола във вратата си.

В турнира за Купата на Италия стигна до финала след 4 победи и можеше да завърши непобеден във всеки един мач, но загуби двубоя за трофея от Наполи с 0:2.

Тогава Юве не играе в Европа, но все пак серията от 42 официални двубоя без поражение, преди неаполитанците да вгорчат вкуса в устата с финала за Копа Италия, остава най-дългата в един сезон, в някоя от петте топ лиги на континента.

Аякс на Луис ван Гаал от 1994-95 г. направи невероятни неща. Спечели Шампионската лига без загуба (11 мача) и титлата у дома също без поражение (34) двубоя. Само един хап вгорчи постижението от великия сезон - загубен четвъртфинал от Фейенорд за Купата на Нидерландия.

Големите серии у нас

В България за последно ЦСКА го направи с треньор Стойчо Младенов през 2007-2008 г., като не загуби и в 30-те мача от шампионския си сезон. Но не спечели Купата на страната, където записа поражение. Така бе и в Европа.

Левски е правил сезон без поражение - през 1948-49 г. "сините" вдигат титлата след 22 мача без загуба в първенството, а печелят и купата след 6 двубоя там, като три са финали с ЦСКА - оригинален, преиграване и още едно такова след две ремита.

През 1978-79 г. скромният Перуджа удивлява Италия като минава през целия сезон в Серия А без поражение. Още по-удивителното е, че не печели титлата.

Остава втори на три точки зад Милан. Подобна съдба имат Галатасарай, Бенфика - от по-елитните първенства на континента. През годините им се се случвало да завършат без загуба, но и без титла.

Какво чака Леверкузен

На Леверкузен предстоят 14 сигурни и 20 потенциални мача до края на сезона. В първенството има 11 кръга, иде полуфинал с Фортуна за купата, а двата мача с Карабах вече чукат на вратата.

Ако успее да прогресира до финалите в Лига Европа и Купата на Германия, в края на сезона този тим ще е изиграл 53 двубоя. Ако не загуби нито веднъж, това ще означава требъл, но и история. Защото никой не е успявал досега да постигне съвършенството - цял сезон без поражение и у дома, и на европейската сцена.

Остава известно време да гадаем дали такова чудо може да се случи.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай