6 съвета за преодоляване на жегите

Шест съвета, с които можем да се предпазим от летните горещини

6 съвета за преодоляване на жегите | StandartNews.com

Лятото е прекрасен сезон, но прекомерно високите температури носят сериозен риск за здравето, ако не сме внимателни. С тези шест съвета, можем да се предпазим от летните горещини и да си спестим неприятни преживявания. 

1. Хидратация

През жегите е желателно да се консумира повече вода.  Избягвайте алкохол, кофеин и сладки напитки, които всъщност дехидратират организма. Водата помага за регулиране на телесната температура и предотвратява риска от топлинен удар и изтощение.

2  . Носете светли и широки дрехи

Лятото е сезон, който предполага, че повече пъстри и светли цветове преобладават в гардероба. И за това си има причина. Тъмните цветове, освен че привличат слънцето, абсорбират и повече топлина, което повишава допълнително температурата на тялото. А по-тесните дрехи пък задържат потта и допълнително усилват чувството за горещина.

3. Избягвайте най-слънчевите часове

В горещините е препоръчително да се ограничат дейностите на открито, както и прякото излагане на слънце между 10 и 16 часа. Тогава слънцето е най-силно и UV индексът е най-висок. Ако сте на почивка, намерете сенчесто място за релакс, например под дърво, чадър или балдахин. При невъзможност да се избегнат рутинните задължения навън, се постарайте да имате чадър или шапка, които да ви предпазят от слънчевите лъчи.

4. Охлаждайте тялото, но без да прекалявате

Ако усещате, че вече прегрявате, вземете студен душ или вана, за да понижите телесната си температура. Внимавайте водата да не е ледена, защото рязката разлика в температурата може да предизвика допълнителни здравословни проблеми. За да се поохлади тялото работа също върши и  студена мокра кърпа. 

5. Без тежки физически упражнения

Физическата активност може да повиши телесната температура, а също така и провокира повече потоотделяне. В съчетение, двете водят до дехидратация на организма и топлинно изтощение. Ако искате да спортувате, правете го сутрин или вечер, когато е по-хладно, и пийте много вода преди, по време и след тренировка.

6. Разпознавайте навреме признаците на топлинния шок

Топлинен удар, топлинно изтощение, топлинни крампи и топлинен обрив, са някои от често срещаните състояния, които могат да възникнат, когато тялото прегрее. Симптомите, които сигнализират за тези рискове най-често са главоболието, замаяност, гадене, повръщане, мускулни крампи, умора, объркване. При появата на някои от тези признаци е желателно да се потърси медицинска помощ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай