Учени са създали цимент, който абсорбира повече въглероден диоксид, отколкото се отделя при производството му

Производството на цимент допринася за около 8 % от целия въглероден диоксид в атмосферата всяка година

Учени са създали цимент, който абсорбира повече въглероден диоксид, отколкото се отделя при производството му | StandartNews.com

Производството на цимент допринася за около 8 % от целия въглероден диоксид в атмосферата всяка година. Това е колосално количество, което много учени по света се надяват да намалят. Използват се енергоспестяващи технологии, уникални добавки и сложни процеси, но досега не е постигнат голям напредък. Може би ще се получи за учените от Вашингтонския държавен университет, които са измислили цимент, който абсорбира повече CO2, отколкото се отделя при производството му.

Днес емисиите на CO2 при производството на цимент се дължат главно на високите температури (разход на енергия) и химичните реакции. На теория преминаването към възобновяеми енергийни източници би могло да направи цимента и бетона по-екологични, но химичните реакции все още са бариера, която не може да бъде преодоляна лесно.

В миналото са правени много опити за намаляване на въглеродния отпечатък от химичните реакции при производството на цимент. Варовикът е заменен с вулканична скала, добавен е титанов диоксид, сода за хляб, строителни отпадъци и дори глина. Освен това има предложение за използване на картофено нишесте като основа за строителни материали. Ново проучване, публикувано в списание Materials Letters, предлага като добавка обработени дървени въглища от изгарянето на биологични отпадъци.

Въглищата са били изпробвани и преди в смеси за производство на цимент. Този път дървените въглища са били предварително обработени с отпадъчни води, като са получени няколко положителни резултата. На първо място, бетонът, произведен в процеса, се оказа по-здрав. Второ, въгленът, приготвен за цимент, е в състояние да абсорбира до 23 тегловни процента въглероден диоксид от околния въздух.

Експериментален цимент с 30 % дървени въглища, обработени с отпадъчни води, поглъща 13 g повече CO2, отколкото се отделя при производството му - той е въглеродно отрицателен. За сравнение, при производството на конвенционалния цимент се отделят до 900 g CO2 на килограм. Разликата е много, много голяма и обещава интересни перспективи за новия материал.

Измерването на якостта на бетона след 28-дневен период на производство показва якост на натиск от 27,6 MPa, приблизително същата като тази на обикновения бетон. Сградите, изработени от такъв материал, ще бъдат също толкова здрави, колкото и тези от обикновен бетон, но също така ще могат да абсорбират CO2 от атмосферата в продължение на десетилетия, а не само по време на производствения процес.

Сега учените ще тестват устойчивостта на новия бетон на атмосферни влияния и други повреди, за да се уверят, че той е подходящ за безопасни сгради и конструкции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай