Twitter спечели от излизането си на фондовата борса

Символът на компанията на борсата ще е TWTR

Twitter спечели от излизането си на фондовата борса | StandartNews.com

Ню Йорк. Социалната мрежа Twitter направи зашеметяващ дебют и получи 1.82 млрд. долара от инвеститорите при първичното публично предлагане (IPO) на акциите си. По този начин компанията получи пазарна капитализация от 18.34 млрд. долара.

Първоначалната цена на ценните книжа беше 26 долара за брой, но скоро след началото на борсовата търговия скочиха с над 70% до 45 долара. 

На борсата бяха пуснати 70 млн. акции или 13% дял от социалната мрежа. 

Twitter се доближи с печалбата си до Google, който при своето излизане на борсите през 2004 г. успя да набере 1.9 млрд. долара от инвеститорите.

В четвъртък беше официалният старт на търгуването на акциите на фондовата борса в Ню Йорк (NYSE). На него присъстваха изпълнителният директор на компанията Дик Костоло, както и съоснователите й. От Twitter съобщават, че символът им на борсата ще е TWTR.

Цената от $26 на акция е разумна, каза Лорънс Хаверти, финансов мениджър в Gamco Investors преди началото на търговията. "Имаха възможност да поискат и по-висока цена, но избраха да не го направят, защото не искат да повторят ситуацията на Facebook", каза още той.

Миналата година цените на акциите на Facebook се сринаха далеч под обявената цена при IPO-то на социалната мрежа на конкурентната технологична борса NASDAQ. Едва през последните месеци компанията на Марк Цукърбърг успя да мине границата, обявена през май  2012 г., след като цените на акциите започнаха трайно да растат. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай