Tesla загуби близо 600 милиона щ. долара от инвестицията си в биткойн

Компанията държи не повече от 10% от свободните си парични средства в криптовалути

Tesla загуби близо 600 милиона щ. долара от инвестицията си в биткойн | StandartNews.com

В началото на 2021 г. Tesla инвестира около 1,5 млрд. щ. долара от свободните си парични средства в биткойн и дори започна да приема криптовалутата като заплащане за нови електрически автомобили, но по-късно се отказа от идеята по репутационни причини. Оттогава активите на компанията в криптовалута са успели да се обезценят с повече от 500 млн. долара, въпреки че това не би било катастрофа за най-големия производител на електрически автомобили.

По-рано тази година Tesla увеличи броя на биткойните в инвестиционния си портфейл до еквивалента на 2 млрд. долара към момента на покупката. Според независими източници всички активи на Tesla в криптовалута сега струват не повече от 905 млн. долара. Това означава, че най-малко компанията е загубила близо 600 млн. долара от тези инвестиции.

Компанията държи не повече от 10% от свободните си парични средства в криптовалути, а делът им в капитализацията ѝ не надвишава 0,1%, така че е малко вероятно обезценяването на биткойна да окаже критично влияние върху финансовото състояние на автомобилния производител. Главният изпълнителен директор Илон Мъск инвестира част от личните си средства в криптовалути, но не смята да се разделя с тези активи в обозримо бъдеще, тъй като ги смята за дългосрочна инвестиция. Tesla възнамерява да възобнови плащането за закупуване на електрически автомобили с биткойни, след като добивът на криптовалутата стане по-малко вреден за околната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай