Стартъп превръща покривите в градини, генериращи енергия

Те противодействат на покачващите се температури и предотвратяват наводнения

Стартъп превръща покривите в градини, генериращи енергия | StandartNews.com

Израелският стартъп Bing Klima разработи система за зелен покрив, за която твърди, че на практика се изплаща - покривайки шисти, керемиди и керемиди със слънчеви панели, чиято генерирана енергия може да компенсира сметките за електричество на собственика или да бъде продадена на операторите на електрическата мрежа. 

Tези зелени покриви са от полза и за жителите на метрополията отдолу, като противодействат на покачващите се температури, предотвратяват наводнения. Bing Klima използва агриволтаика, техника, която използва една и съща площ земя както за генериране на слънчева енергия, така и за отглеждане на култури, която обикновено се използва в големи земеделски полета. 

Компанията е произвела цяла зелена покривна система в рамките на един патентован модул, което прави възможно използването на този метод на много по-малки площи като покриви. Всяка единица съдържа слънчев панел, хидропонна система за отглеждане и резервоар за вода, който едновременно напоява и закрепва целия модул към покрива. 

Мобилните модули, разработени от Bing Klima, са проектирани да бъдат лесни за инсталиране, особено в сравнение с други зелени покриви и слънчеви панели, които не могат да бъдат преместени, след като бъдат конструирани. 

Стартъпът е инсталирал системите си и на покриви на недвижими имоти и училища.

„Партньорството с училищата е невероятно, защото децата учат за изменението на климата, възобновяемата енергия и градското земеделие чрез нашите системи“, казва един от основателите - Шамир. „Това е напълно различен финансов модел, тъй като ние вкарваме слънчевата енергия в сградата или я продаваме на мрежата и тези пари могат да се използват за финансиране на зелена инвестиция“, добавя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай