SpaceX тестваха нова ракета

SpaceX тестваха нова ракета | StandartNews.com

Ванденберг. Безпилотна ракета Falcon 9 ракета излетя от Калифорния в неделя, за да тествате ъпгрейди, необходими за планираните търговски услуги на ракети.

22-етажната ракета, построена от Space Exploration Technologies, или SpaceX, излетя от стартовата площадка във военно-въздушната база във Ванденберг около 18:00 българско време.

Ракетата е носила малък научен и комуникационен спътник наречен Cassiope, построен от канадската MDA Corp.

Обновеният Falcon 9 v1.1 има двигатели, които са 60 процента по-мощни от предишните версии, по-дълги резервоари за гориво, нова авионика, нов софтуер и други функции, предназначени да засилят капацитета на товара и опростяване на операциите за търговско обслужване.

Частната компания SpaceX има договори за повече от 50 полета на новите си Falcon 9 и планирани тежк-товарни ракети от същата серия.

Десет от тези мисии са за доставки на товари до Международната космическа станция за NASA. Другите клиенти са международни правителствени агенции и търговски спътникови оператори.

Компанията представя услугите на ракетите Falcon 9 за $ 56,500,000. Основателят на компанията и главен изпълнителен директор Елон Мъск заяви, че би искал да намали цената чрез рециклиране и повторно използване на първия етап на ракетата. В момента, използваните ускорители падат в океана и не могат да се използват повторно.

За тази цел, SpaceX работи по програма, наречена Grasshopper, чиато цел е да произведе ракатен ускорител, който ще долети под собствена тяга до стартовата площадка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай