Слагат юзди на изкуствения интелект

Еврокомисар настоява за мерки

Слагат юзди на изкуствения интелект | StandartNews.com

ЕС и САЩ трябва да накарат индустрията, разработваща изкуствен интелект, до месеци да приеме доброволен кодекс за поведение, за да гарантира сигурността до разработването на съответните закони, заяви еврокомисарят Маргрете Вестагер в рамките на търговската среща ЕС-САЩ в шведския град Люлео, предаде Ройтерс, цитирано от БТА

Към момента Европейският закон за изкуствен интелект, който е свързан с въпросите за лицевото разпознаване и биометричното наблюдение е първият по рода си в света, но тепърва предстои да бъде одобрен. 

"В най-добрия случай той ще влезе в сила след 2,5-3 години, а това очевидно е доста късно", заяви Вестагер пред репортери в Люлео. "Трябва да действаме сега".

Миналата седмица еврокомисарят по въпросите на промишлеността Тиери Бретон посочи, че Еврокомисията и "Алфабет" (Alphabet) планират пакт по въпросите на изкуствения интелект, тъй като в обществото растат опасенията от влиянието на генеративния ИИ от типа на "Чат ДжиПиТи" (Chat GPT).

По-рано този месец лидерите на страните от Г-7 се обявиха за разработването на технически стандарти, за да се запази доверието в изкуствения интелект.

Според Вестагер трябва да се стигне до разбирателство за детайлите, а не само за общите постановки. По думите й ЕС и САЩ трябва да работят съвместно, за да ускорят процеса.

Източник: БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай