Русия блокира достъпа до Google News

Най-малко пет интернет доставчика са ограничили достъпа

Русия блокира достъпа до Google News | StandartNews.com

Русия блокира достъпа до Google News, след като силите на Wagner Group заплашиха да свалят военни. Най-малко пет интернет доставчика са ограничили достъпа до новинарския агрегатор. Руските доставчици на интернет услуги са прекъснали достъпа до Google News, след като президентът Владимир Путин обвини Евгений Пригожин, лидер на паравоенната група Вагнер, в „организиране на въоръжен бунт“. Според интернет монитораNetBlocks, поне пет руски телекома, включително Rostelecom, U-LAN и Telplusl, блокират достъпа на уеб потребители в страната до новинарския агрегатор. 

Освен че е основател на Wagner Group, Пригожин е основател и създател на Агенцията за интернет изследвания, фермата за тролове зад рускатаКампания за намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

Путин, определяйки бунта на Пригожин като „смъртоносна заплаха“ за руската държавност, обеща тежки последствия за всеки, който се присъедини към паравоенната група. „Всеки, който умишлено пое по пътя на предателството, който подготви въоръжен бунт, избра пътя на изнудването и терористичните методи - те ще понесат неизбежно наказание“, каза той в събота, според The ​​Washington Post .

След инвазията на Русия в Украйна миналата година много западни технологични фирми или се изтеглиха от страната, или видяха, че техните услуги са блокирани от телекомуникационния регулатор Roskomnadzor. Facebook и Twitter са сред платформите, които са били частично или напълно блокирани в страната от март миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай