Расте грижата за високите сметки за енергия в Източна Европа

7 съвета за пестене на енергия от Resideo

Расте грижата за високите сметки за енергия в Източна Европа | StandartNews.com

На фона на спираловидно растящите цени за енергия, проучване поръчано от Resideo Technologies, Inc. показва, че в Централна и Източна Европа повече от половината от потребителите са много притеснени за растящите цени на енергията.

Високо ниво на безпокойство в цяла Европа

По-голямата част от собствениците на жилища в държавите от Източна и Централна Европа, в които се провежда проучването – Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, са загрижени или силно загрижени за ситуацията.

На въпроса какво правят към момента, за да намалят сметките за енергия, проучването показва, че потребителите в Унгария (30%), Румъния (24%) и Полша (18%) са най-склонни да намалят температурата в дома като основна стъпка за намаляване на разходите за енергия.

За сравнение, 16% от запитаните в Чехия и 15% от хората в Словакия биха намалили температурата в дома като основна стъпка за овладяване на сметките за енергия. 22% от анкетираните в Словакия казват, че биха регулирали температурата на отоплението през деня.

Търсене на решения

На въпроса към кого биха се обърнали за съвет, за да намалят сметките за енергия, анкетираните в Унгария (55%) са най-склонни да се обърнат към професионален монтажник, специалист в отоплението. В Румъния (36%), Словакия (32%), Чехия (21%) и Полша (15%) само такава част от собствениците на жилища биха се обърнали към професионален монтажник за съвет как да намалят сметките си за енергия.

Окуражаващото за всички, които предоставят услуги свързани с отопление и охлаждане, по-голямата част от потребителите в Румъния (76%), Унгария (75%), Чехия (70%), Словакия (69%) и Полша (65%) биха се свързали с професионалист, за да инсталира система за управление на отоплението.

Снабдяване със система за управление на отоплението

Има сравнително висок ентусиазъм сред анкетираните когато става въпрос да се търсят начини за намаляване на сметките за енергия. На въпрос дали биха похарчили пари за най-новите системи за управление на отоплението, ако това означава, че ще могат да спестят пари дългосрочно, 59% от румънците и 52% от поляците казват, че биха го направили. В Словакия 49% от анкетираните казват, че биха обмислили покупката на системи за управление на отоплението, както и 46% от чехите и 44% от унгарците.

Пестене на енергия

Системите за управление са доказали, че допринасят за по-ефективната работа на отоплителните системи, за да помогнат на потребителите да спестят пари. Проучване от 2021 г. от Великобритания, проведено от BEAMA, например показва, че инсталирането на директно модулиращ стаен термостат като директен заместител на стандартен стаен термостат в система за централно отопление може да намали газа, използван за отопление с 12% през отоплителния сезон.

Коментирайки резултатите, Гелу Олтеану, ръководител продажби за Румъния и България в Resideo коментира: „На фона на нарастващите цени на енергията, това проучване разкри, че е по-вероятно собствениците на жилища в Румъния и Полша да се обърнат към професионален монтажник на отопление за съвет относно намаляване на сметки за енергия в сравнение с тези в Чехия и Унгария.“

„Въпреки това данните сочат, че в цяла Европа има голямо доверие в професионалните монтажници на отопление и това е чудесно. Професионалните отоплителни инженери притежават експертизата и уменията да дават безпристрастни съвети на собствениците на жилища относно най-добрия наличен контрол на отоплението, в зависимост от вида на имота и отоплителната система, която е налице в момента. Ето защо в днешната енергийна криза професионалният монтажник може да играе решаваща роля в подпомагането на потребителите да направят дома си по-енергийно ефективен."

В средата на годината Европейският Съюз обяви планове да постави 1,5 милиона енергоспестяващи умни термостати в домове в цяла Европа тази година, като част от общите цели за намаляване на потреблението на енергия.

„Проучването дава интересна и важна информация за нагласите на гражданите да прилагат енергоспестяващи мерки и интелигентни уреди, които ще доведат до намаление на сметките за енергия. Това дава възможност на експертите, професионалистите в инженеринговите дейности и монтажа и на институциите да ориентират дейността си така, че да получат най-добър ефект. Засилващото се безпокойство на обществеността от високите цени на енергията е видимо, особено високи са нивата в големи страни от Централна и Източна Европа - Унгария (30%), Румъния (24%) и Полша (18%). Това е сигнал за Еврокомисията и за националните правителства, че трябва да координират усилията си и да предприемат общи мерки за засилване на информираността за начините да пестим енергия.

Добрата новина в това проучване е, че между 44% и 60% от хората в посочените страни са готови да инвестират в интелигентни устройства, каквито са най-новите системи за управление на отоплението. Това може да им донесе реални ползи – бързо изплащане на инвестицията и реални печалби дългосрочно от намалените сметки.“, казва Галина Александрова, енергиен експерт и управител на 3e-news, информационен портал за икономика, екология, енергетика и климатични предизвикателства.

Resideo предлага 7 лесни и ефективни начина за намаляване на потреблението на енергия:

  1. Уплътнете прозорците и вратите – има много лесни и ефективни начини как да предотвратите навлизането на студ през процепите между стената и прозорците
  2. Не покривайте радиаторите – така ще намалите и топлинните загуби
  3. Не проветрявайте помещението при включени радиатори – умно е да си създадете навик да спирате отоплението, когато отворите прозорец, за да влезе чист въздух
  4. Не преохлаждайте помещенията – по-добре поддържайте умерена температура
  5. Не претопляйте себе си или стаята и се обличайте по-топло. Намаляването на температурата с 1°C спестява около 6%
  6. Намалете температурата, когато не сте у дома, в стаите, които не използвате, и през нощта. Оптималната температура през нощта е 16-19°C.
  7. Инсталирайте термостати Honeywell Home от Resideo, за да спестите около 12% или други продукти на Resideo, за да спестите от отопление

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай