Отчитат спад на незаконните трансакции с криптовалути

Делът на незаконните трансакции в общия обем на крипто трансакциите е намалял значително

Отчитат спад на незаконните трансакции с криптовалути | StandartNews.com

Спад на крипто престъпленията и незаконните крипто трансакзии от 0,43% на 0,34% през 2023 г. отчита компанията Binance, позовавайки се на данни от Chainalysis.

Binance е водеща глобална блокчейн екосистема и най-голямата борса за цифрови активи.

През изминалата година парите, свързани с престъпна дейност, преминали през крипто намаляват.  На първо място, спадът на незаконните обеми и на дела на трансакциите е резултат от това, че криптоиндустрията като цяло увеличи съвместните си усилия за сигурност, усъвършенства защитата си и затегна сътрудничеството си с правоприлагащите органи.

Според доклада на Chainalysis през 2023 г. делът на незаконните трансакции в общия обем на крипто трансакциите е намалял значително. В това число са включени активи, придобити посредством хакерски атаки срещу криптовалути, както и средства, изпратени до портфейли, които анализаторите са определили като незаконни – такива, свързани с групи за откуп, даркнет пазари и онлайн търговци на законово забранени за търгуване субстанции; адреси, свързани с финансиране на терористични организации и санкционирани субекти и юрисдикции, и други.

"През изминалата година насочихме фокуса си към активна борба с киберпрестъпността, като днес крипто определено е по-неприветливо място за кибер престъпниците и те избират все по-незащитени канали за измамите си. Всеки такъв опит, който регистрираме у нас, бива изпратен към правоприлагащите органи, с което значително редуцираме последващи опити за атаки", коментира Веселин Георгиев, мениджър на Binance за България.

Общата стойност на цифровите активи, получени от незаконни адреси, също бележи значителен спад между 2022 и 2023 г. - от 39,6 млрд. долара на 24,2 млрд. долара. За сравнение, общият размер на незаконните средства, които са преминали през световната финансова система през миналата година, възлиза на 3,1 трилиона долара, според оценките в доклад на NASDAQ за глобалната финансова престъпност.

Binance е сред лидерите в индустрията, които работят активно в посока изграждането на стабилна и всеобхватна програма за съответствие. Компанията е засилила своите инвестиции в сигурността и мониторинга, и разполага с едни от най-добрите екипи за сигурност в света на финансите. Това е възможно и благодарение на автоматизираните инструменти на базата на изкуствен интелект за on-chain и of-chain мониторинг в реално време, които е интегрирала в процесите си.

В резултат на активната си работа в посока осигуряване на по-голяма потребителска сигурност и прозрачност, от компанията отчитат значителен ръст на нови потребители – в рамките на 30%. С това общият им брой към края на 2023 г. възлиза на 170 млн. клиенти на платформата, които търгуват с разнообразни цифрови активи. От Binance отчитат и сериозен ръст при обработените от правоприлагащи органи искания. През 2022 г. компанията засили своята глобална програма по правоприлагане – за предотвратяване на кибер и финансовите престъпления, с което към днешна дата успешно са обработени 58 000 искания, в сравнение с 2020 г., когато общият им брой възлиза на 5 400.

"Нашата стратегия в България от първия ден винаги е била хиперлокализацията. Със сигурност няма друга глобална крипто компания, която да стои толкова близо до потребителите си в България. Днес всички наши основни продукти са локализирани – в това число над 350 статии в Binance Academy, достъпни на родния ни език, което я прави най-големият безплатен образователен ресурс за крипто и блокчейн у нас. В допълнение блогът на Binance съдържа стотици статии като добавяме нови всяка седмица. През 2023-та година проведохме 10 събития, на които се срещнахме с наши потребители от цялата страна. Да бъдем близо до страхотната българска крипто общност остава нашият приоритет през тази година", добави Веселин Георгиев.

Основна цел на Binance през 2024 г. у нас и в световен мащаб ще бъде увеличаването свободата на парите за всеки потребител, както и подобряването на достъпа до Web3 и крипто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай