Обединеното кралство блокира покупката на Activision Blizzard от Microsoft

Придобиването трябваше да бъде на стойност 69 милиарда долара

Обединеното кралство блокира покупката на Activision Blizzard от Microsoft | StandartNews.com

Aнтитръстовият регулатор на Обединеното кралство блокира покупката на Activision Blizzard от Microsoft, заплашвайки да спре една от най-големите сделки в технологичната индустрия поради опасения, че ще задуши конкуренцията в облачните игри.

Цената на акциите на Activision се срина с над 11% в сряда, докато тези на Microsoft поскъпнаха с 8%. 

Органът за конкуренция и пазари заяви в изявление в сряда, че е притеснен, че сделката ще доведе до „намаляване на иновациите и по-малък избор за геймърите в Обединеното кралство през идните години“.

Придобиването, което беше на стойност 69 милиарда долара, когато беше обявено в началото на миналата година, ще направи Microsoft (MSFT) „още по-силен“ в облачните игри, пазар, на който вече държи 60%-70% дял в световен мащаб, добави регулаторът.

Activision Blizzard (ATVI) е един от най-големите разработчици на видеоигри в света, произвеждащ игри като „Call of Duty“, „World of Warcraft“, „Diablo“ и „Overwatch“. Microsoft, която продава конзолата за игри Xbox, предлага услуга за абонамент за видеоигри, наречена Xbox Game Pass, както и услуга за стрийминг на видеоигри, базирана на облак.

И двете компании планират да обжалват решението. Шансовете им за успех в трибунала обаче може да са малки. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай