Ново в сферата на технологиите. Разработка между Америка и Япония

Какво беше инсталирано в университета в Токио

Ново в сферата на технологиите. Разработка между Америка и Япония | StandartNews.com

Квантов компютър на IBM влезе в практическа експлоатация в Япония. Това е най-мощната 127-кубитова система Quantum Eagle, разработена от американския технологичен гигант.

Quantum Eagle е инсталиран в Токийския университет. IBM очаква да получи идеи за практическото използване на този нов клас компютърни устройства от японските си партньори. Системата обещава безпрецедентна мощ при обработка на данни, но все още никой не знае как ще се държи на практика, в реални условия.

IBM вече е дарявала квантови системи на японски учени. През 2021 година 27-кубитова система IBM Q System One беше разгърната в кампуса в Кавазаки на Токийския университет. Новият компютър носи 127-кубитов процесор IBM Eagle и обещава значително да ускори изчисленията.

Класическият подход предполага, че за да започне практическото използване на квантовите компютри, ще са необходими системи с десетки и стотици хиляди физически кубити. Според експертите на Google, например, за да се коригират грешки в един логически кубит, са необходими 1000 физически кубита. По този начин квантов компютър без грешки с 1000 кубита ще изисква 1 милион физически кубита за коригиране на грешки. Това означава, че Google очаква да види практическа стойност в системи с хиляди и десетки хиляди кубити.

IBM смята, че това не е така. В статия, публикувана по-рано тази година, изследователите на IBM твърдят, че практическата стойност на квантовите системи започва със 100 кубита. Платформата IBM Eagle със 127 кубита бе обявена за първата практична реализация, което сега направиха и японските партньори на компанията. Това е особено важно, защото днешните конвенционални суперкомпютри не са в състояние да емулират повече от 50 кубита, когато работят с квантови алгоритми.

Платформата IBM Quantum Eagle, внедрена в Япония, ще се използва от местния консорциум Quantum Innovation Initiative (QII), който включва около две дузини компании и образователни институции. Квантовата система ще бъде обучена да търси нови материали и лекарства, да обработва данни в сферата на финансите, физиката, химията и социологията.

За IBM това обещава впечатляваща възвръщаемост в област, в която все още никой не е навлизал сериозно. Разходите са огромни, но пионерите в практическата реализация на квантовите изчисления ще получат всичко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай