NASA търси изчезналата вода на Марс

NASA търси изчезналата вода на Марс | StandartNews.com

Кейп Канаверъл. Американската космическа агенция (NASA) изпрати нова мисия (Maven) до Марс.

Орбиталният спътник бе изстрелян чрез ракетата Atlas V от Кейп Канаверал във Флорида в понеделник вечерта.

Ако всичко мине нормално, мисията, на стойност $671 млн., ще постави спътник в орбита около Марс след 10-месечно пътуване.

Maven ще изучава високите слоеве на атмосферата на Марс, за да се опита да разбере процесите, които са довели до загубата на вода на червената планета.

Учените се надяват събраната информация да им помогне да конструират историята на климата на планетата. Това би им дало отговор на въпроса къде е изчезнала водата на прашната, суха и студена планета.

Изследователите смятат, че на повърхността някога е имало течна вода, но днес я няма и това силно затруднява каквито и да е планове за изпращане на мисия с хора и обезсмисля евентуално колонизиране на Марс.

Възможно е марсианската вода да е замръзнала под повърхността, но Maven ще провери друга хипотеза - че тя е била отнесена в открития космос заедно с по-голяма част от атмосферата.

Апаратурата на борда е дело на Университета на Калифорния в Бъркли, на Университета на Колорадо и Центъра за полети Годар на NASA. Целият марсиански орбитален спътник тежи почти 3 тона. Когато се разгърнат соларните панели, дължината му ще е колкото автобус.

Maven няма да обикаля по приблизително кръгла орбита, а ще се движи по силен овал, позволяващ да анализира планетата ту от хиляди километри, ту да се гмурва във високите слоеве от атмосферата на стотина километра височина.

На борда има устройства за препредаване към Земята на данни от апарати, намиращи се на повърхността на Марс. Това означава, че Maven може да е много полезен, когато през 2016 г. бъде изстрелян InSight lander за анализ на сеизмичната активност на Червената планета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай