Meta забрани на служителите си да говорят за аборт

Големи компании обаче подкрепят правата на жените

Meta забрани на служителите си да говорят за аборт | StandartNews.com

На служителите на Meta им е забранено да говорят за аборт на Workplace, вътрешна версия на Facebook, позовавайки се на „повишен риск“, че компанията се разглежда като „враждебна работна среда“.

Политиката, която Meta въведе през 2019 г., забранява на служителите да обсъждат „мнения или дебати за това, че абортът е правилен или неправилен, достъпност или права на аборт, както и политически, религиозни и хуманитарни възгледи за тема“, пише The Verge.

По време на обща среща със служителите в четвъртък, вицепрезидентът по човешките ресурси на Meta, Джанел Гейл, каза, че абортът е „най-разколната тема“ от служителите на Workplace. Тя казва, че „дори хората да проявяват уважение и да се опитват да проявяват уважение към възгледа си за аборта, това може да направи хората да се чувстват сякаш са насочени въз основа на техния пол или религия“.

Повечето големи компании все още не са излезли с ясна позиция относно забраните на абортите, въпреки че няколко са изразили противопоставянето си. Amazon и Tesla заявяват, че ще покрият някои разходи за бременни служители, които трябва да пътуват за аборт, а Salesforce казва на служителите си, че ще им помогне с разходите за преместване, ако искат да напуснат Тексас поради забраната за аборт. Lyft и Uber обещаха да покрият законни сметки за шофьори, които са съдени съгласно държавните закони за шофиране на лице, което търси аборт. Една от най-твърдите позиции е на главния изпълнителен директор на Yelp Джеръми Стопелман, който твърди в статия , че „компаниите трябва да заемат позиция относно репродуктивните права“.

Meta обаче все още продължава да настоява да няма вътрешно обсъждане на аборта, освен ако не е само „с доверен колега в частна обстановка (напр. на живо, чат и т.н.)“ и в „сесия с малка група до 5 съмишленици." Тя насърчи служителите да използват социалните приложения на Meta, за да споделят своите възгледи в лично качество, и че компанията „ще продължи да предлага на нашите служители достъп до репродуктивно здравеопазване в САЩ, независимо къде живеят“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай