Китай ще изгради най-големия оптичен телескоп в Азия

Новият телескоп EAST (Expanding Aperture Segmented Telescope) ще бъде построен на Тибетското плато на височина 4200 м

Китай ще изгради най-големия оптичен телескоп в Азия | StandartNews.com

Университетът в Пекин разкри плановете си за изграждане на най-големия оптичен телескоп в Азия. EAST ще бъде изграден на два етапа от сегментни огледала, подобни на тези, използвани в телескопа James Webb. Максималният размер на главното огледало ще бъде достигнат до 2030 г. и ще бъде 8 м.

Някои смятат, че с появата на телескопите в космоса епохата на земните оптични телескопи изглежда приключи. Но това далеч не е така. Основното препятствие пред наблюденията от Земята - атмосферата - беше значително намалено с появата на адаптивната оптика. Освен това на повърхността могат да бъдат построени доста големи телескопи, които още дълго време няма да бъдат изпращани в космоса. И накрая, проблемът с поддръжката и ремонта е сравнително лесен за решаване на Земята, но не и в космоса.

Новият телескоп EAST (Expanding Aperture Segmented Telescope) ще бъде построен на Тибетското плато на височина 4200 м. То ще бъде изградено на два етапа, за да може научният инструмент да заработи възможно най-скоро, така че основното огледало ще бъде направено от шестоъгълни сегменти. На първия етап огледалото ще се състои от 18 сегмента с диаметър 6 м, а на втория етап ще бъдат добавени още 18 сегмента по външния контур, за да се увеличи размерът на огледалото до 8 м.

Двуетапният подход ще позволи работата по телескопа да започне през 2024 г. Завършването се очаква през 2030 г. Работата ще струва между 69 и 84 милиона долара. Източникът не казва дали телескопът ще има адаптивна оптика или не, но може да се очаква, че ще има. Новият телескоп също така ще помогне на Китай да разработи стотици, ако не и хиляди нови технологии - от обработка на материали до системи за обработка на информация от телескопа. Всеки подобен инструмент - Джеймс Уеб или китайският EAST - е преди всичко напредък в инженерните и производствените постижения, който дава добър тласък на цивилизацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай