Как Spotify разбира каква музика да ни пусне

Диджеят с изкуствен интелект имитира атмосферата на радиото

Как Spotify разбира каква музика да ни пусне | StandartNews.com

Как Spotify разбира каква музика да ни пусне, така че да останем потребители на най-голямата платформа за песни и подкастове?

С около 100 млн. песни и над 600 млн. абонати, да откриете музика, която ще ви хареса, се превърна в предизвикателство за навигацията в Spotify.

Именно обещанието за персонализация и смислени препоръки за огромния каталог винаги е било основната мисия на платформата, пише CNBC.

Пакетът от инструменти в областта на стрийминга се разраства непрекъснато: Spotify Home feed, Discover Weekly, Blend, Daylist и Made for You Mixes.

През последните години се появиха признаци, че това работи. Според данни, публикувани от Spotify на Деня на инвеститора през 2022 г., откриванията на изпълнители всеки месец са достигнали 22 милиарда, в сравнение с 10 милиарда през 2018 г. "и ние далеч не сме приключили", заяви тогава компанията, цитирана от Profit.bg.

През последното десетилетие Spotify инвестира в изкуствен интелект и по-специално в машинно обучение. Неотдавна стартиралият AI DJ може би е най-големият залог досега, че технологията ще позволи на абонатите да персонализират по-добре сесиите за слушане и да откриват нова музика.

Диджеят с изкуствен интелект имитира атмосферата на радиото, като обявява имената на песните и началото на парчетата – нещо, което отчасти има за цел да помогне на слушателите да излязат от зоната си на комфорт.

Проблемната точка на алгоритмите с изкуствен интелект - които могат да бъдат отлични в изпълняване на желанията на слушателите, е да предвидят кога искате да излезете от тази зона на комфорт.

Диджеят с изкуствен интелект съчетава технология за персонализиране, генеративен изкуствен интелект и динамичен глас с изкуствен интелект, а слушателите могат да натиснат бутона DJ, когато искат да чуят нещо ново и нещо, което не е пряко свързано с техните харесвания.

Зад приглушените тонове на AI DJ стоят хора, технически експерти и музикални специалисти, които имат за цел да подобрят препоръчителния капацитет на инструментите на Spotify. Компанията разполага със стотици музикални редактори и експерти в цял свят.

Говорител на Spotify заяви, че инструментът за генеративен AI позволява на човешките експерти да "мащабират вродените си познания по начин, който никога досега не е бил възможен".

Данните за дадена песен или изпълнител улавят няколко компонента: конкретни музикални характеристики и с коя песен или изпълнител обикновено е била съчетана сред милионите сесии на слушане, до чиито данни има достъп алгоритъмът. Събирането на информация за песента е сравнително лесен процес, включващ година на издаване, жанр и настроение – весело, денс или меланхолично. Определят се и различни музикални атрибути като темпо, и инструментариум.

Комбинирането на тези данни, свързани с милиони сесии на слушане и предпочитанията на други потребители, помага за генерирането на препоръки и прави възможен скокът от обобщени данни към предположенията на отделните слушатели.

Накратко: "Потребители, които са харесали Y, са харесали и Z. Знаем, че харесвате Y, значи може би харесвате Z" – така изкуственият интелект намира съвпадения.

И Spotify твърди, че това работи.

"Откакто стартирахме DJ, установихме, че когато слушателите чуят коментар заедно с лични музикални препоръки, те са по-склонни да опитат нещо ново (или да изслушат песен, която иначе може би биха пропуснали)", казва говорителят на компанията.

Джули Книб, основател и главен изпълнителен директор на Music Tomorrow, която има за цел да помогне на артистите да се свържат с повече слушатели, казва, че всички се опитват да разберат как да балансират познатостта и новостта по смислен начин и се опират на алгоритмите с изкуствен интелект, за да направят това възможно. Балансът между откриването на нова музика и запазването на установените модели е основен нерешен въпрос за всички участници – от Spotify до слушателите и изпълнителите.

"Всеки изкуствен интелект е добър само в това, което му кажете да направи", казва Книб. "Тези препоръчителни системи съществуват от повече от десетилетие и са станали много добри в предсказването какво ще ви хареса. Това, което те не могат да направят, е да знаят какво е в главата ви, конкретно когато искате да навлезете в нов музикален терен или категория.", допълва Книб.
Изследователи анализират думите в над 12 000 англоезични песни от различни жанрове

Списъкът за деня на Spotify е опит за използване на генеративен изкуствен интелект, за да се вземат предвид установените вкусове, но и различните контексти, които могат да оформят и променят вкусовете на слушателите през деня, и да се правят нови препоръки, които отговарят на различните настроения, дейности и вибрации.

Книб допуска, че е възможно подобни подобрения да продължат и изкуственият интелект да стане по-добър в намирането на формулата за това какво иска слушателят, но добавя, че "предположението, че хората искат да откриват нова музика през цялото време, не е вярно".

Повечето слушатели все още се връщат с удоволствие към познати музикални терени и модели на слушане.

Оптимистите в областта на технологиите често говорят за ера на "изобилие". При наличието на 100 милиона песни, но със слушатели, които предпочитат едни и същи 100 песни по милион пъти, не е трудно да се разбере защо се търси нов баланс.

Но Бен Ратлиф, музикален критик и автор на книгата "Всяка песен някога: 20 начина да слушаме в епохата на музикалното изобилие", казва, че алгоритмите не са решение на този проблем, колкото задълбочаване.

"Spotify умее да улавя популярните усещания и да създава саундтрак за тях", казва Ратлиф. "Плейлистът Sadgirl Starter Pack например има страхотно име и около 1,5 млн. харесвания. За съжаление, SSP опростява сложността на депресията на младите хора в малка колекция от музикални изпълнители и кара твърдите клишета за музика и чувствителност да се формират по-бързо."

Според Ратлиф дори един добър плейлист може да е направен без особени намерения и съзнание, а само с развито чувство за разпознаване на модели, "независимо дали става дума за модели на неизвестност или на широко известното", казва той.

В зависимост от потребителя, изкуственият интелект може да има еднакви шансове да се превърне или в утопия или в антиутопично решение във вселената от 100 млн. песни.

Ратлиф твърди, че повечето потребители трябва да се придържат към по-опростено поведение при стрийминга на музика. "Стига да осъзнаете, че приложението няма как да ви познава по начина, по който искате, и стига да сте наясно какво търсите или да имате добри подсказки в готовност, може да намерите страхотна музика в Spotify", допълва експертът.

Източник: Profit.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай