Изкуственият интелект. Новият преход в IT технологиите

Какво вещае Бил Гейтс

Изкуственият интелект. Новият преход в IT технологиите | StandartNews.com

Източник: technews.com, Gates Notes

В ход е нов кръг в еволюцията на компютърните технологии, който ще промени ежедневието на хората. Бил Гейтс, съосновател на Microsoft, сподели в своя блог прогнози за бъдещето на изкуствения интелект и ролята му в нашето ежедневие. Той вярва, че през следващите 5 години AI ще промени радикално начина, по който използваме компютри и мобилни устройства.

Скоро ще отпадне нуждата от използване на отделни приложения за различни задачи, смята Бил Гейтс. Вместо това ще имаме достъп до устройствата на нормален език и те ще могат да обработват нашите устни заявки. Това ще стане възможно благодарение на AI-базирани лични асистенти, които значително ще превъзхождат днешните технологии.

Гейтс нарича такива програми “агенти” и прогнозира, че те не само ще променят начина, по който хората взаимодействат с компютрите, но и радикално ще трансформират софтуерната индустрия. Това ще бъде най-значимата революция в компютрите след прехода от въвеждане на команди на компютърен терминал към използване на графични интерфейси.

Ключов аспект от представянето на AI агентите е способността им да разпознават потребителя като индивид. Колкото повече знаят за вас, толкова по-добре могат да предвидят вашите нужди и да ви помогнат.

„Те са проактивни, способни са да предложат решения, преди да ги поискате. Те работят чрез приложения, като се подобряват с времето, запомнят вашите действия и разпознават вашите намерения и модели на поведение. Въз основа на тази информация те предлагат това, от което смятат, че имате нужда, въпреки че окончателното решение винаги е ваше”, пише Гейтс.

Той засяга и влиянието на AI върху здравеопазването, образованието, производителността, развлеченията и други области от ежедневието ни. В здравеопазването, например, агентите ще могат да помагат с основна диагностика и съвети за лечение, както и на здравните специалисти при вземането на решения.

В образованието агентите ще допълват работата на учителите, като персонализират обучението на учениците и освобождават учителите от рутинни задачи. В областта на производителността агентите ще помагат с различни задачи, като например писане на бизнес планове или организиране на срещи. В развлеченията и пазаруването AI агентите не само ще дават препоръки, но и ще помагат да се действа според тях.

Въобще, Бил Гейтс вижда изкуственият интелект като неразделна част от всеки аспект от нашето съществуване. В своя блог той прогнозира, че AI агентите ще бъдат следващата голяма платформа в компютърната индустрия.

„Агентите ще могат да помогнат в почти всяка дейност и всяка област от живота ни. В индустрията на компютърните технологии говорим за платформи – технологиите, върху които са изградени приложенията и услугите. Android, iOS и Windows са платформи. Агентите ще бъдат следващата платформа”, казва Гейтс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай