Изкуственият интелект ни подслушва през клавиатурата

Нов начин да ни крадат банковите пароли

Изкуственият интелект ни подслушва през клавиатурата | StandartNews.com

Нов смразяващ начин, по който хакерите крадат откраднат паролата за банковата ви сметка, показва проучване, публикувано през август. Те използват изкуствен интелект, който слуша как пишете. И то с над 95% точност.

Кибератаките се случват веднъж на всеки 39 секунди и струват на американците 6,9 млрд. долара годишно. Проблемът обаче се разраства с бързото развитие и широкото използване на технологиите за изкуствен интелект, пише в свой анализ Yahoo.Finance:

"Дори потребителите да са по-предпазливи към измамите и подозрителните връзки, които позволяват на хакерите да получат достъп до устройствата им, AI затруднява избягването на кражбата на самоличност, защото компрометирането на едно устройство вече не е задължително“.

Според проучването хакерите вече използват т.нар. Side Channel Attacks (SCA), за да интерпретират звуковите сигнали от ударите на клавиатурата, като по този начин научават паролата на потребителя, пише profit.bg.

SCA събира и интерпретира сигнали, излъчвани от устройствата, включително електромагнитни вълни, консумация на електроенергия и звуци от клавиатурата. След това ги анализира и може да направи извод за точните клавиши, които потребителят използва в даден момент.

Съществуват много начини да "чуете" ударите, идващи от една клавиатура. Примерите от изследването включват микрофони, разговори по гласов интернет протокол (VoIP) и смарт часовници. Ако провеждате разговор в Zoom с няколко души, може да не знаете, че някой използва технология за дълбочинно обучение, за да анализира натискането на клавишите ви и да събира информация.

При всички предимства на новите технологии и голямата зависимост на обществото от онлайн срещи след пандемията, това проучване подчертава тъмната страна на монетата на AI, която потенциално застрашава милиони хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай