Изкуствен интелект измисли уникално лекарство за тежка болест

ИИ е помогнал за разработването на нови съединения с уникални химични структури

Изкуствен интелект измисли уникално лекарство за тежка болест | StandartNews.com

Изследователи от университета на Нагоя, Япония, са получили с помощта на изкуствен интелект нови вещества за лечение на стомашни киселини, които са 10 пъти по-ефективни от съществуващите, пише сп. "Къмюникейшънс байолъджи".

Едно от веществата може да се окаже най-доброто средство за потискане на производството на киселини.

Въпреки че е от съществено значение за храносмилането, стомашната киселина в някои случаи може да увреди лигавицата на хранопровода и стомаха и да доведе до киселини или язви. С този проблем могат да се справят лекарства, които потискат производството й - т.нар. инхибитори на протонната помпа.

Авторите на настоящото изследване са се фокусирали върху пространствената структура на протеин - стомашна протонна помпа, който транспортира протони за производството на солна киселина в стомаха. Структурата му е анализирана с помощта на Дийп Куортет (Deep Quartet) - платформа за откриване на лекарства, базирана на изкуствен интелект.

Изкуственият интелект е помогнал за разработването на нови съединения с уникални химични структури. Учените са синтезирали веществата и са визуализирали взаимодействието им с протонната помпа с помощта на криоелектронна микроскопия. Новите вещества са се свързали по-добре със стомашния протеин, т.е. блокирали са работата му по-ефективно.

Съединението DQ-06 е показало най-голям потенциал. Използвайки данни от криоелектронната микроскопия, учените са установили, че модифицирането на въпросното  съединение с допълнителен хлорен атом може да направи подсили още връзката с протонната помпа. Специалистите са получили в лаборатория производно, наречено DQ-18, и са потвърдили, че то се свързва 10 пъти по-силно с протеина в сравнение със съществуващите референтни вещества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай