Intel инвестира 25 млрд. долара в Израел

Ще построи нов производствен завод

Intel инвестира 25 млрд. долара в Израел | StandartNews.com

Intel Corp. планира да построи нов производствен завод в Израел, стана ясно от съобщение на израелското финансово министерство и премиера Бенямин Нетаняху. Intel Israel потвърди „намерението на компанията да разшири производствения си капацитет в Израел“, където вече е активна, но не уточни условията или предостави други подробности.

Съоръжението ще бъде насочено в производство на пластини, сегмент, в който Израел  е един от четирите основни доставчици на Intel.

Нетаняху определи стойността на сделката от 25 милиарда долара, като най-голямата чуждестранна инвестиция в Израел и „израз на доверие“ в икономиката на нацията. Сумата включва предишна инвестиция от 10 милиарда долара, обявена през 2021 г. Очаква се проектът да осигури хиляди работни места към почти 12 000 работници, които сега са наети от Intel в страната. Новият завод - който ще се присъедини към съществуващ в Кирят Гат, южно от Тел Авив - е планиран да започне работа до 2027 г. и да остане активен поне до 2035 г. Като част от споразумението Intel ще плаща 7,5% данък в Израел вместо 5%, които плаща сега.

Intel обяви в петък и инвестиция за завод за чипове на стойност 4,6 милиарда долара във Вроцлав, Полша. Неговият конкурент, Micron Technology Inc., е близо до споразумение за поне 1 милиард долара за създаване на фабрика за опаковане на полупроводници в Индия. Плановете за развитие подчертават глобалната надпревара за разнообразяване на доставките на критични компоненти на фона на напрежението между САЩ и Китай.

Компаниите също се възползват от субсидии от чужди правителства, които искат да се уверят, че доставките на чипове на собствените им територии са безопасни и привличат работни места. Като част от споразумението с Израел Intel вероятно ще отговаря на условията за значителна правителствена субсидия, представляваща 12,8% от общата инвестиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай