Инстаграм с нови опции в защита на млади потребители

От компанията започват инициатива, която цели да ограничи престоя и да разшири кръгозора на тийнейджърите

Инстаграм с нови опции в защита на млади потребители | StandartNews.com

Instagram връща версия на своята емисия за новини, която сортира публикациите в обратен хронологичен ред, вместо да се класират според алгоритмите на платформата. Социалната мрежа ще остави обаче своя метод за класиране на алгоритъма включен по подразбиране.

Новата опция, която се пуска за потребителите в световен мащаб, за първи път беше оповестена от ръководителя на Instagram Адам Мосери по време на изслушване в Сената миналата година за въздействието, което платформата има върху тийнейджърите. Тогава се смяташе, че този ход подчертава опасенията как алгоритмите понякога тласкат по-младите потребители към вредни навици и информация, които могат да повлияят на психичното им здраве.

Instagram заяви в сряда, че потребителите ще могат да избират от два нови начина за показване на публикации в тяхната емисия в обратен хронологичен ред. Първият и най-познат на тези, които са използвали социални приложения преди появата на алгоритмичните емисии, е инструмент за проследяване, който подчертава публикациите от хората, които потребителят следва, в реда, в който публикациите са били споделени.

Instagram ще предлага и функция Предпочитани, която показва най-новите публикации от списък с конкретни акаунти, като най-близки приятели и хора, които следват. Потребителите могат да добавят до 50 любими и публикациите от тези акаунти ще се показват по-високо в техните емисии, както е обозначено със звезда. Хората няма да се уведомяват, когато бъдат добавени или премахнати от тези списъци.

Промяната идва близо шест месеца след като говорителят на Facebook Франсис Хауген показа вътрешни документи, които доказват, че компанията е наясно с начините, по които Instagram може да навреди на психичното здраве и имиджа на потребители, особено сред тийнейджърките. Затова и Instagram спря плана за пускане на версия на Instagram за деца под 13-годишна възраст.

Оттогава социалната мрежа въведе предпазни мерки, насочени към защита на своите млади потребители, включително инструмент, наречен Take a Break, за който се твърди, че ще насърчи хората да прекарат известно време далеч от платформата, след като са били на нея за определен период от време. Той също така заяви, че ще предприеме "по-строг подход" към съдържанието, което препоръчва на тийнейджърите, и активно ще ги насочва към различни теми, като архитектура и туристически дестинации.

По-рано този месец Instagram представи нов образователен център за родителите и инструмент , който им позволява да видят колко време прекарват децата им в Instagram и да определят времеви ограничения.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай