Групата на Йоско остава в ареста

Прокурор разпитван за "Килърите 5"

Групата на Йоско остава в ареста | StandartNews.com

София. Обвинител от Софийската апелативна прокуратура е бил разпитван по делото "Килърите 5" като свидетел. Това стана ясно по време на заседанието по мярката за неотклонение в Спецсъдът, която бе гледана днес. Голяма част от свидетелите се позовават на информация, която научавали от прокурора Бранимир Славов, стана ясно в съда от адвоката на един от обвиняемите.

Спецсъдът остави в ареста Ивайло Симеонов-Богьовеца, Вергил Славов, Александър Йорданов, Марян Атанасов от групата на Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския. Налице е опасност от укриване и опасност да извършат друго престъпление, се казва в мотивите на съда.

По-рано прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за тях. Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския е в ареста по друго дело. Според прокурора Емил Галипонов обвиненията са извършване на тежки престъпления - участие в организирана престъпна група (ОПГ). Йосиф Йосифов и Ивайло Симеонов са обвинени в опита за убийство на Киро Японеца. От показанията на един от свидетелите се изясняват взаимоотношенията между групата на Йоско и друга група на Бранимир Григоров-Бранко и става ясно, че двете групи са действали в тясна взаимовръзка, твърдят от прокуратурата. Става въпрос за две групи, които понякога са поемали едни и същи поръчки. Трима от обвиняемите - Ивайло Симеонов-Богьовеца, Вергил Славов, Александър Йорданов са криминално проявени и срещу тях се водят други производства, като участие в организирана престъпна група, занимавали се с разпространение на наркотици на по-късен етап. Според защитниците на обвиняемите основните свидетелски показания по делото, са от анонимни свидетели, които са свидетелствали по слух - неща, които са разбрали, "докато са запивали на маса с обвиняемите".

Адвокат Иван Йотов, защитник на Александър Йорданов, цитира показанията на анонимен свидетел 53, "Сашко от Драговищица е при Йоско. По-късно го повишиха в килър". Според него никъде в показанията на свидетелите не се споменава името Александър Благоев Йорданов, а навсякъде се споменава лице на име Сашко. Адвокатът цитира и показания на анонимен свидетел 54, според които: "Сашко до края на 90-те години беше под ръководството на Поли Пантев", а неговият подзащитен е роден 1985 година и до края на 90-те години е бил на 15-годишна възраст. Подсъдимият Мариян Атанасов пък заяви, че е каран да свидетелства срещу останалите от групата, но той отказал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай