Горещата вълна в Китай затваря фабрики, които доставят части за Tesla, Intel и Toyota

Цените на суровините, използвани за производството на батерии за електрически автомобили и слънчеви панели, може да се повишат

Горещата вълна в Китай затваря фабрики, които доставят части за Tesla, Intel и Toyota | StandartNews.com

Най- големият производител на батерии за електрически превозни средства в света Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) и Intel са сред големите компании, които затварят своите фабрики за шест дни в китайската провинция Съчуан поради недостиг на електроенергия в района, свързан с горещи вълни.

Този ход засяга фабрики, принадлежащи на компании като доставчика на батерии на Tesla CATL, доставчика на Apple Foxconn Technology, Toyota, Texas Instruments, Volkswagen, Onsemi и др.

Китай нареди на всички фабрики в Съчуан да преустановят работата си до 20 август, за да облекчат натиска върху електрическата мрежа, след като най-лошата гореща вълна в Китай от 60 години доведе до повишена употреба на енергия.

Властите казват, че Съчуан е изправен пред „най-тежкия и екстремен момент“ в електрозахранването, защото регионът разчита на водноелектрическа енергия, което го прави особено уязвим на горещата вълна и сушата, които също пресушават резервоарите на водните язовири.

Както отбелязва CNN, Съчуан е важен район за производството на полупроводници и слънчеви панели, както и на полисилиций – ключова съставка на слънчеви панели. Провинцията също е критичен център за добив на литий, който се използва за производството на батерии за електрически автомобили и смартфони.

Някои анализатори смятат, че временното спиране може да увеличи цената както на полисилиция, така и на лития, тъй като доставките намаляват.

Въпреки това, някои компании не очакват твърде много смущения. Според Bloomberg Foxconn, която произвежда iPad на Apple в региона, каза, че сушата все още не ги е засегнала много. Междувременно Volkswagen отбеляза в понеделник, че не очаква големи забавяния на доставките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай