Google Chrome вече официално поддържа вход без парола

За да получи достъп до токена, системата изисква от потребителя да потвърди самоличността си, например чрез скенера за пръстови отпечатъци на мобилния телефон

Google Chrome вече официално поддържа вход без парола | StandartNews.com

Google обяви, че публичната версия на нейния браузър Chrome вече поддържа ключове за достъп - решение, предназначено за удостоверяване на автентичността на потребителите в различни ресурси, без да се налага да помнят и въвеждат парола. Ключовете за достъп работят в най-новата версия на Chrome за Windows 11, macOS и Android.

Класическият механизъм за удостоверяване на автентичност с входни данни и пароли може да изглежда недостатъчно надежден в съвременните условия: за ефективна защита се препоръчва не просто да се измислят дълги и сложни пароли, а да се използва програма за управление, която ги генерира и съхранява. Ключовете за достъп предлагат по-ефективна защита. Основната част на ключа е някакъв вид токен, който се съхранява на устройството на потребителя. При поискване на удостоверяване токенът се свързва със съответния сайт или приложение, без да изпраща парола, която следователно не може да бъде открадната.

За да получи достъп до токена, системата изисква от потребителя да потвърди самоличността си, например чрез скенера за пръстови отпечатъци на мобилния телефон. Същият механизъм работи и на персонален компютър, като на теория позволява на потребителя да избягва въвеждането на пароли във всеки уебсайт, който поддържа този метод. Самоличността може да бъде потвърдена с помощта на приложение Windows Hello с възможност за сканиране на лице или пръстов отпечатък, смартфон с подобни възможности или USB ключ - и трите са равностойни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай