Голям ден! Учени произведоха огромно количество енергия

Достигнаха до рекорден брой мегаджауа

Голям ден! Учени произведоха огромно количество енергия | StandartNews.com

 

Учени от Оксфорд обявиха, че са поставили рекорд за производството на най-голямото количество енергия чрез ядрен синтез, с което са се приближили с още една крачка към реалността на този чист източник. Това се случи в четвъртък на 8 февруари, пише CNN.

С помощта на Joint European Torus (JET) - огромна машина с форма на поничка, известна като токамак - учените са поддържали рекордните 69 мегаджаула енергия от термоядрен синтез в продължение на пет секунди, като използват само 0,2 милиграма гориво.

Ядреният синтез е същият процес, който захранва Слънцето и други звезди, и се смята за "Свещения Граал" на чистата енергия. Експертите работят от десетилетия, за да овладеят изключително сложния процес на Земята, и ако успеят, термоядреният синтез ще може да генерира огромни количества енергия с минимални количества гориво и да не отделя въглеродни емисии, които да затоплят планетата.

Учените захранват токамака с деутерий и тритий, които са варианти на водорода, който най-вероятно ще се използва в бъдещите търговски инсталации за термоядрен синтез.

За да генерира енергия от термоядрен синтез, екипът повишава температурата в машината до 150 милиона градуса по Целзий - около 10 пъти по-висока от тази в ядрото на Слънцето. Тази екстремна температура принуждава деутерий и тритий да се слеят и да образуват хелий - процес, който на свой ред освобождава огромни количества топлина.

Токамакът е облицован със силни магнити, които задържат плазмата. След това топлината се овладява и се използва за производство на електроенергия.

Експериментът е последният по рода си за JET, който работи повече от 40 години. Последният експеримент и новият рекорд е обещаваща новина за по-новите проекти за термоядрен синтез.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай