Франкфурт предрича спорт и SUV за бъдещето

Хибридите завземат все по-големи хоризонти, показа престижният автосалон

Франкфурт предрича спорт и SUV за бъдещето | StandartNews.com

Франкфурт. Автосалонът във Франкфурт, който започна в края на миналата седмица и ще продължи до неделя, е едно от основните събития за индустрията и потребителите всяка година. Такива изложения не са много, обикновено се провеждат не повече от 2 на континент, поне от гледна точка на значимостта. Затова и производителите на коли имат стратегия за кой точно автосалон да покажат най-новите си автомобили и бъдещите си разработки.

Е, Франкфурт наистина е едно от знаменателните събития за автоиндустрията и както винаги и тазгодишното му издание не разочарова никого. И докато феновете се задържат предимно около чисто новите серийни коли, почти всеки щанд разполага и с поне един концептуален модел, който показва накъде ще духа вятъра в съответната компания поне в близко бъдеще. След няколко дни и стотици хиляди посетители IAA 2013, както е официалното име на автосалона, показа доста ясна тенденция как виждат най-популярните класове автомобили поне в обозримото бъдеще. А то явно принадлежи предимно на спортните коли, както и увеличаващите всяка година популярността си SUV модели.

От всичките 34 премиерни концепта, показани по щандовете на IAA 2013, 14 са с определено спортни характери, а още 11 се причисляват към SUV класа. Част от тях са базирани на актуални модели, които просто са доразработени и целта на концепта вероятно е да се "опипа" пазарът. Други обаче са с доста футуристична визия и също толкова "космически" технологии, вградени в тях. Което поставя въпроса дали изобщо някога ще видим серийно производство на подобен автомобил. Но и това не е задължително, тъй като редовно в последните години виждаме, например, няколко коли от една и съща марка, използващи технологии от един концепт.

Що се касае до спортните модели, повечето представени разработки е напълно вероятно скоро да започнат да излизат и серийно. Такива например са Peugeot 308 R, Citroen C-Elysee WTCC, за който се знае, че ще участва в Световния шампионат за туристически автомобили, Opel Monza, който носи името на легендарния спортист от Рюселсхайм от не толкова забравеното минало. Не по-малък шанс да се появят сред серийните модели има и Mercedes S-Classe Coupe, както и "напомпаната" Toyota Yaris Hybrid-R, която представлява спортна бегачка с хибридното задвижване, с което вече се асоциират голяма част от моделите на японците. Други интересни представители сред концептуалните "спортисти" са Nissan Friend-Me, Volvo Coupe Concept, Subaru WRX, Audi Nanuk Quatro и др.

Не по-малко впечатляващи изглеждат и SUV-тата, които даже за част от марките са буквално дебют. И няма как да е иначе предвид все по-силното търсене на подобен тип коли напоследък. А съчетано с кризата в продажбите на световния автопазар, едва ли някой производител би си позволил да не се възползва от подобна ниша. Доста интересни и атрактивни в този сегмент са концептуалните Citroen Cactus, който определено се представя като кола от бъдещето. BMW пък представя два модела, които гарантирано скоро ще видим и на пазара - BMW Concept5 X5 и по-малкият BMW Concept Active Tourer. Представа за бъдещия облик на SUV-тата може да се придобие още от Suzuki iV 4, Renault Initiale Paris, но и от малко по-футуристичните модели Lexus LF-NX, Jaguar C-X17 и китаецът Changan S95.

Друга ясна тенденция - сериозното разширяване на използването на хибридното задвижване, може да се види както в новите модели на IAA 2013, така и сред концептите. Докато само преди няколко години съчетанието между двигател с вътрешно горене и електромотор се предлагаха серийно в единични модели по-скоро от семейния тип, франкфуртският автосалон определено показва, че тази технология вече е буквално навсякъде. Включително в спортните модели, а и сред престижните марки като BMW, Mercedes, Audi и т.н. Интересно е да се отбележи, че доста от тях залагат на хибродната технология и за бъдещето, тъй като огромна част от представените във Франкфурт концептуални модели също разчитат на такова задвижване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай