Европейският пазар на смартфони е намалял с 12% през първото тримесечие

Samsung, като лидер на европейския пазар на смартфони, намали доставките в региона с 16%

Европейският пазар на смартфони е намалял с 12% през първото тримесечие | StandartNews.com

Анализаторите от Counterpoint Research съобщиха, че европейският пазар на смартфони е намалял с 12% през първото тримесечие, а броят на доставките за същия период е бил най-ниският от близо десетилетие.

Изследователите на компанията обясняват слабото представяне на европейския пазар с редица негативни икономически фактори: недостиг на полупроводникови компоненти, който продължава и до днес, причинен от пандемичните спирания в Китай, където е съсредоточено световното производство на смартфони, общия спад на икономическите показатели в региона, както и събитията в Украйна.

Samsung, като лидер на европейския пазар на смартфони, намали доставките в региона с 16%, докато доставките на Apple намаляха с 6%. Китайският Realme е единственият от петте най-големи производители, който е успял да увеличи доставките на годишна база.

Ян Стрижак, заместник-директор на Counterpoint Research, коментира резултатите: "Потребителските разходи бяха значително засегнати от нарастващата инфлация, а Samsung и Apple, първият и третият по големина доставчик на смартфони в Русия, спряха всички доставки за най-големия европейски пазар в началото на март."

Анализаторите смятат, че в обозримо бъдеще няма какво да се промени, тъй като се очаква през следващите тримесечия броят на продажбите да продължи да намалява на годишна база, особено през второто тримесечие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай