ЕС тества Twitter за способността му да се справя с модериране на съдържанието

TikTok също ще бъде подложен на подобна оценка

ЕС тества Twitter за способността му да се справя с модериране на съдържанието | StandartNews.com

Еврокомисарят Тиери Бретон и екип от ЕС са посетили централата на Twitter в Сан Франциско, за да извършат „стрес тест“ на способността на компанията да модерира онлайн съдържание. Тестът има за цел да оцени колко добре Twitter може да спазва Закона за цифровите услуги (DSA), един от първите закони за регулиране на платформи от този вид навсякъде по света, когато неговите разпоредби влязат в сила на 25 август.

Съгласно закона компании като Twitter трябва да спазват набор от правила относно прозрачността и съдържанието, включително забрана за целенасочена реклама за деца. Нарушенията могат да доведат до глоби до 6% от глобалните годишни приходи на компанията.

Бретън не казва дали вярва, че Twitter е преминал своя стрес тест, но описа сесията като „конструктивен диалог“, който Twitter доброволно се съгласи да предприеме.

Освен Twitter също TikTok ще бъде подложен на подобна оценка следващия месец. 

Част от причината за посещението на Бретон е да обясни предстоящите правила на Европейския съюз за изкуствения интелект. 

Притесненията относно способността на Twitter да се справя с езика на омразата, дезинформацията и други предизвикателства нараснаха след закупуването на компанията от Мъск миналата година. Съвсем наскоро тази седмица американските законодатели цитираха съкращенията в компанията като потенциална пречка за защитата на изборите в САЩ през 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай