Български ученици с уникално изобретение! Шашнаха света

Освен храна, изобретението автоматично пуска и вода

Български ученици с уникално изобретение! Шашнаха света | StandartNews.com

Източник: бТВ

Стана факт първата в света автономна хранилка и поилка за животни с изкуствен интелект. Идеята за нея се ражда в Клуба по роботика към училище „Любен Каравелов“ в Добрич, съобщава бТВ.

„Видяхме, че в нашия регион има доста бездомни животни. Първо тръгнахме с тази мисъл – да направим този проект за тях. Но проучвайки в интернет, че в света има осем милиарда души, от които един милиард имат домашни животни, ние се насочваме към 10% от тези един милиард, които са близо  100 милиона“, обяснява Мелис Сали, ученичка в 12 клас.

Така освен за бездомните животни, хранилката и поилката може да се използва и за домашните любимци. А това, което я отличава от останалите, е, че с помощта на изкуствения интелект, но обучен от самите ученици, разпознава животните.

„Ако имате например куче и котка в своя дом, кучето ще яде своята си храна, а котката - от нейната си паничка“, обяснява още момичето. И допълва, че „ако имате например две котки, но едната е болна и трябва да консумира друга храна, хранилката ще се справи с това предизвикателство“.

„Тук в роля влиза изкуственият интелект, който сме обучили ние самите. Направили сме 360 градусови снимки на всяко една животно, направили сме собствен ръчен модел, който ще ни помогне да обучим и  самата хранилка“, пояснява още Мелис Сали.

„Интересното е, че няколко в света такива хранилки имат изкуствен интелект, но тази е единствената, която реагира при разпознаването на конкретен субект. Ако в едно помещение има две животинчета – куче и коте, хранилката е обучена да дава храна само на котето и всеки път когато кучето се доближи до нея, тя се затваря“, допълва Мартин Петров, ръководител на Клуба по роботика.

Освен храна, изобретението автоматично пуска и вода.

Хранилката може да се използва дори и в големи ферми. „Единственото, което трябва да се промени е самата форма на хранилката в зависимост от животните, които ще я употребяват“, пояснява момчето.

Ако пък е навън, хранилката ще се захранва от слънчев панел. Благодарение на ултразвукови сензори системата следи за нивото на храна и вода в нея.

Училището вече е започнало процедура за патентоване на хранилката и поилката, дело на учениците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Асфалт ПашаДиБанкя
преди 2 седмици

Боже, с какво се занимават, Боже!? България загива, те с кучета и котки мислят!

Откажи
Елка Ненкова
преди 2 седмици

Чудесно изобретение, повдига сринатото от политиците ни самочувствие. Нека скоро да бъде на пазара!

Откажи