Точно преди 100 г. Случайно изобретение промени света

Лейкопластът чукна един век заради небрежна домакиня

Точно преди 100 г. Случайно изобретение промени света | StandartNews.com

Повечето изобретения в света са станали случайно, най-често заради битови проблеми. Такъв е случая и с появата на лейкопласта. 

Идеята за създаването му е на американеца Ърл Диксън. Точно преди век той работи във фирма, която произвежда марли и превръзки.

Съпругата му Жозефин обичала да готви, но била доста невнимателна. Често порязвала пръстите си или изгаряла ръката си.

Ърл Диксън постоянно превързвал ръката й като ползвал лепяща превръзка от плат, за да закрепи марлята на мястото й. Всеки път той режел двата материала поотделно и в зависимост от размера на раната, а това отнемало доста време.

Освен това ръчното навиване на марлята било непрактично и по време на една такава превръзка му хрумнала идеята да „залепи“ марля и лепящтата превръзка.

Диксън видял в идеята си добри шансове за производствена реализация и представил въпросното изобретение на ръководството на компанията. Те скоро пуснали на пазара първия ръчно изработен лейкопласт под марката BAND-AID.

В началото продажбите не били задоволителни, но маркетинговият отдел на компанията решил, че сътрудничеството със скаутските клубове ще е много полезно за популяризирането на продукта.

Чудотворното изобретение на Диксън се оказало вълшебно, майките полудели по него, а Ърл Диксън бил повишен до вицепрезидент на компанията -  откриването донесло  милиарди долари.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай