Audi планира 5G автомобили

Първите модели се очакват през 2024 година

Audi планира 5G автомобили | StandartNews.com

Нова вълна от автомобили с 5G е на път да превземе пазара. Audi е последният автомобилен производител, който обяви, че ще предложи 5G свързаност в избрани свои бъдещи модели от 2024 г.

Шофьорите на новата гама Audi 5G могат да очакват множество нови функции, включително по-високи скорости за теглене или онлайн забавления, подобрена навигационна система в автомобила с 3D картографиране, базирани в облак потребителски профили и дори (малко опасно) възможност да правите онлайн покупки от колата.

Собствениците на тези автомобили вероятно ще трябва да платят абонамент за достъп до 5G услугите. Въпреки че Audi не разкрива колко ще струва абонаментът за 5G, текущият план Function On-Demand с 4G LTE WiFi в автомобила и навигация е 849 долара на година.

Новите 5G превозни средства ще имат и подобрена версия от сегашния набор услуги на Audi, свързани в автомобила, включително информация за светофари и сигнализиране за пътя с трафик. Това вероятно ще означава още по-бърза и по-подробна версия на това, което вече предлагат автомобилите на Audi с 4G. Вече има актуални модели на Audi, които предлагат интегрирано плащане за тол такси пътища и предупреждение, когато са близо до училищен автобус, велосипедисти и други.

5G автомобилите на Audi ще бъдат оборудвани с мобилни периферни изчисления, което вероятно означава по-добри функции за автономно шофиране. Edge computing ще позволи обработка на данни в реално време, така че автомобилите да реагират по-бързо на други автомобили, инфраструктура и свързани устройства на пътя.

САЩ все по – уверено се доближават до бъдещето на свързаните автомобили, за което настояват големите автомобилни производители като Audi, BMW, Volvo, Ford. Приблизително 60 % от шофьорите в САЩ са се возили на свързано превозно средство през 2021 г. и се очаква този брой да нарасне до повече от 70 % до 2025 г., според доклад на eMarketer. Минусите за шофьорите са допълнителните разходи за абонаментни планове и рискове за киберсигурността, но за сметка на допълнителните функции за безопасност и забавление.

 

Повече технологични новини може да прочетете тук.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай