Акциите на Intel продължават да падат, докато на другите производители на чипове се увеличават

След като доминираше на пазара на полупроводници в продължение на десетилетия, Intel успя да изгуби лидерството си в производството и отстъпи позиции на TSMC

Акциите на Intel продължават да падат, докато на другите производители на чипове се увеличават | StandartNews.com

Акциите на Intel забележимо изостават от другите компании в индекса Nasdaq 100. След 16 юни индексът се възстанови, като нарасна с 21%, отразявайки оптимизма на инвеститорите за инфлацията и икономическата ситуация като цяло. От друга страна, Intel се оказа в затруднено положение с още пет играчи, чиито акции продължиха да падат след важния ден.

Негативната динамика на производителя на чипове на фондовия пазар показва, че инвеститорите все още не са готови да приемат плана на ръководителя на компанията Пат Гелсингер, който от година и половина прилага антикризисна стратегия, опитвайки се да си върне лидерството в производството на чипове. Наистина не изглежда, че става дума за финансови показатели: NVIDIA и Qualcomm също не са блестящи, но акциите и на двете са поскъпнали с над 17% от средата на юни.

След като доминираше на пазара на полупроводници в продължение на десетилетия, Intel успя да изгуби лидерството си в производството и отстъпи позиции на TSMC. Г-н Гелсингер обеща да върне короната на компанията, но предупреди, че изграждането на нови и преоборудването на съществуващите заводи в Европа и САЩ ще изисква инвестиции за десетки милиарди долари.

Но пазарът остава скептичен, защото дори планът на Гелсингер да успее, възстановяването ще отнеме много време, а дотогава компанията ще продължи да публикува мрачни финансови отчети. И докато Intel не реши всички свои проблеми, растежът ѝ ще бъде възпрепятстван. Само през миналия месец анализаторите на Уолстрийт понижиха прогнозата за печалбата на акция на компанията за 2023 г. с 28%. Предишния ден индексът Nasdaq 100 се понижи с около 1% след ръст в продължение на четири последователни седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай