Събота,

Зрелищна акция в Исландия. Има задържани заради терористичен заговор

От: Редакция -
2537
Зрелищна акция в Исландия. Има задържани заради терористичен заговор
A
A
A

Исландската полиция е арестувала четирима души в рамките на мащабна операция, свързана с подготовката на "терористична атака". Това са първите подобни арести в малката скандинавска островна държава, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

На пресконференция полицията съобщи, че на девет различни места са били иззети няколко полуавтоматични оръжия, включително 3D-принтирани, както и "хиляди" боеприпаси.

Четирима исландци на около 20 години бяха арестувани в Копавогур, предградие на столицата Рейкявик, и югозападния град Мосфелсбаер. В мащабната операция участваха около 50 души, съобщиха от полицията.

Въпреки че потенциалните мотиви не са известни, целите са били различни обществени институции и граждани на държавата, смята Карл Стейнар Валсон, национален комисар на исландската полиция.

"Доколкото ни е известно, за първи път (в Исландия) започва разследване от този тип", каза Валсон.

Малката държава с население от 375 000 души е начело на Глобалния индекс на мира, откакто е включена в класацията през 2008 г. и е смятана за "най-мирната страна в света".

Насилието е рядкост, за което свидетелства едно от най-ниските нива на престъпност в света, въпреки че рязкото нарастване на насилствените престъпления през последните години тревожи властите.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com