Зловещи данни за въздуха в Европа

Повече от 400 000 души в ЕС умират всяка година в резултат на замърсяване на въздуха

Зловещи данни за въздуха в Европа | StandartNews.com
  • Един на всеки осем смъртни случая в ЕС е свързан със замърсяването на околната среда, сочи проучване

Зловещи данни за състоянието на въздуха в Европа представи в доклад Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) в Копенхаген, ден след като светът отбеляза за първи път Международния ден на чистия въздух и чистото небе. Повече от 400 000 души в Европейския съюз умират преждевременно всяка година в резултат на замърсяване на въздуха. Докладът анализира данни за въздействието на околната среда върху здравето и благосъстоянието на европейците. И посочва, че замърсяването на въздуха остава най-голямата екологична заплаха за здравето в Европа, съобщи БГНЕС.

Агенцията също така дава да се разбере, че ситуацията определено се е подобрила през последните 30 години. През 1990 г. броят на жертвите на замърсяване на въздуха все още е един милион, съобщава АРД.

Но друго замърсяване на околната среда също струва живота на много хора. Според ЕАОС шумовото замърсяване е на второ място, което води до 12 000 преждевременни смъртни случаи. Ефектите от изменението на климата също играят все по-голяма роля – например чрез горещи вълни и наводнения. Хората в градска среда са особено засегнати от последиците от изменението на климата, каза Катрин Ганцлебен от ЕАОС.

Други фактори, споменати от агенцията, са химични съединения, както и замърсена питейна вода. Докладът посочва и ясна разлика между страните от Източна и Западна Европа. В много държави от Източна Европа процентът на преждевременните смъртни случаи от фактори на околната среда е много по-висок, отколкото в Западна Европа, информира АФП.

Изследванията се основават на данни на Световната здравна организация (СЗО) за причините за смърт и болести от 2012 г. И обобщението на резултатите сочи, че около 13 процента от годишните смъртни случаи в ЕС – 630 000 преждевременно починали – могат да бъдат отнесени към фактори на околната среда и следователно биха могли да бъдат избегнати. Най-честите причини за смърт включват рак, сърдечни заболявания и инсулти.

„Докато ние в Европа виждаме подобрения в околната среда и Зелената сделка е с ясен фокус върху устойчивото бъдеще, докладът показва, че са необходими действия за защита на най-уязвимите в нашето общество“, каза изпълнителният директор на ЕАОС Ханс Бруйнинкс. Бедността често върви ръка за ръка с живота в замърсена околна среда и лошото здраве.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай