Журналистически екзит пол даде победа на СИРИЗА

Журналистически екзит пол даде победа на СИРИЗА  | StandartNews.com

СИРИЗА води по вот на предсрочни парламентарни избори. Това показват първите резултати, публикувани на сайтовете на гръцки медии. Данните идват от анкетите на журналисти, направени сред гласоподавателите.

Изборният ден приключва в 19 часа. Официалните резултати от екзит половете ще започнат да излизат след това, първите такива се очакват едва след 21 часа.

Журналистическият екзит пол показва, че до момента СИРИЗА има 31,8% от гласовете, а основният й съперник, дясноцентристката партия „Нова демокрация" е с 29,6 процента. Трета пък е ултрадясната "Хриси Авги" /"Златна зора"/ с 6,8% от гласовете. По-надолу се нареждат Компартията на Гърция с 6,5%, социалистическата партия ПАСОК 6,2% и центристката "Потами" 4,8 на сто.

Дясноцентристката партия „Независимите гърци" (АНЕЛ), която бе младшият партньор на СИРИЗА в предишното правителство, събира 3,1%. Ако резултатът бъде потвърден, те също ще може да влезе в гръцкия парламент. В тази връзка СИРИЗА може да направи коалиция с ПАСОК, „Потами" и АНЕЛ или с някои от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай