Жириновски: Българите трябва да ни пълзят в краката

Жириновски: Българите трябва да ни пълзят в краката | StandartNews.com

Москва. "Те (българите) трябва да ни пълзят в краката, а вместо това и в Първата, и във Втората световна война бяха против нас, а днес са в НАТО", заяви лидерът на Либералнодемократичната партия на Русия Владимир Жириновски по телевизионния канал "Россия 1". Коментарът му бе по повод изказването на българския президент Росен Плевнелиев, че Русия е "националистическа и агресивна държава", направено в негово интервю пред германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". 

Според Жириновски Росен Плевнелиев не познава историята на собствената си страна, за да прави такива изказвания за съвременна Русия. "Той въобще не познава историята. Президентът трябва да отвори малко български учебници. Руските войници, спасили България от турското господство и те ли са националисти? Паметникът на руския войник Альоша все още стои. Цяла България е благодарна на руснаците за освобождението, стои и паметникът на Алексадър II – цар освободител. Те трябва да ни пълзят в краката, а вместо това и в Първата, и във Втората световна война бяха против нас, а днес са в НАТО. За руснаците, убити в Донбас нищо не казват? Кой ги уби?", заяви лидерът на руските либерали.

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич реагира по подобен начин в четвъртък, като определи изказването на българския президент за направено "в угода на моментната прозападна конюнктура". Той обвини Плевнелиев в потъпкване на вековните традиции на дружба и сътрудничество между двете страни. 

В дипломатическата престрелка се включи и вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин, който не премери думите си в Туитър и определи плановете за превъоръжаване на военновъздушните сили на България с НАТОвски самолети като "предателство към Русия". В защитаването на тази теза се включиха множеството проправителствени руски медии. Рогозин стигна до там да нарече министъра на отбраната в служебното правителство Велизар Шаламанов "някой си". 

Външният министър Даниел Митов мигновено реагира с позиция, в която се казва, че България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си и не дължи обяснения за тях пред трети страни. Той обърна внимание на дълга историческа традиция в отношенията между България и Русия и изрази желание развитието на сътрудничеството между двете страни да продължи на основата на равнопоставеност и взаимен интерес.

Рогозин обаче продължи с нападките в Туитър с думите, че НАТО е "безотпадно производство", намеквайки за това, че салетите, които България възнамерява да закупи, са употребявани. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай