Шаламанов ядоса Москва (ОБЗОР)

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин нарече министъра на отбраната "някой си"

Шаламанов ядоса Москва (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки да предадат Русия в полза на втора употреба "Орли". Това написа руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в социалната мрежа Twitter. А във фейсбук добави, че София се готви да купи от "американския бос" скрап и попита: "На кого служим, г-н Близнашки".

Острият коментар на Рогозин бе в отговор на Националната програма "България в НАТО и в Европейската отбрана 2020", според която страната ни трябва да "пенсионира" изтребители МиГ-21, МиГ-29 и Су-25. Гневът на Москва ескалира, след като Шаламанов прескочи парламента и прибързано обяви, че руските изтребители трябва да излязат от употреба до 6 години, въпреки че са годни за експлоатация до 2029 г. Подобно решение може да вземе само Народното събрание, което още не се е конституирало.

Изказването на Рогозин е напълно неприемливо и в разрез с добрия тон, побърза да защити колегата си служебният външен министър Даниел Митов. България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни, допълни дипломат номер 1, независимо че решение на практика няма. А Външно разпространи безпрецедентно остра декларация. Същевременно Шаламанов продължи да налива масло в огъня, обявявайки пред изданието "Клуб Z", че "зависимостта от военните доставки от Русия е опасна и трябва да се ограничи".

Коментарът на Рогозин е "скрит комплимент, че сме защитили българския национален интерес, макар това да не е било приятно на някого", включи се в хора срещу Москва и служебният шеф на правосъдието Христо Иванов.

Нито Шаламанов, нито Митов имат отговор на въпроса от къде ще вземат над 100 милиона долара за купуването на американски самолети, не е редно подобни стратегически решения да се предопределят от временни министри, възмутиха се военни. Те припомниха, че и решението за покупка се взема от парламента, не от служебен министър. Според тях Шаламанов и Митов провокират напрежение в отношенията с Русия.

Реакциите на руските медии не закъсняха. "Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести", пише "Сегодня". "Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", добавя "Гудок".

"Правда": Бойко да кимне към Русия

"Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден". Това пише в коментар за плановете на България за модернизирането на армията със съвременно западно оборудване, пише руското издание "Гудок".

"Къде ще идат тогава българските МиГ-ове и СУ? - пита се "Правда" и отговаря: "Ами ето, (украинският президент) Петро Порошенко нали се кани да купува оръжия от страните в НАТО".

"Ако все тъй анализираме ситуацията с оптимизъм, Бойко Борисов логично трябва сега да кимне към Русия. Нима ще дочакаме положителни изявления за "Южен поток", казва още "Правда". Според изданието газопроводът "е нужен на България дори повече, отколкото на Русия, защото е градообразуващ строеж, който дава работни места, инвестиции, транзитни такси".

"Наистина е беда да си православна славянска страна, чийто народ се отнася добре към Русия. Доказва го съдбата на Гърция, Кипър, Сърбия, България, Украйна. Арсеналът на Запада е голям - от кредитно заробване до война", се казва в материала. Според руското издание България и Румъния са приети в ЕС "не за благото на населението в тези страни, а за да бъдат лишени от възможността да сътрудничат с Русия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай