Жена оглави парламента на Азербайджан

Това се случва за първи път в историята на парламента в страната

Жена оглави парламента на Азербайджан | StandartNews.com

Парламентът на Азербайджан за първи път в историята си ще бъде ръководен от жена. На днешното си първо заседание депутатите от Милли меджлиса (парламента) избраха за свой председател Сахиба Гафарова. Кандидатурата й беше издигната от управляващата партия „Нов Азербайджан”, чиито депутати спечелиха на извънредните избори на 9 февруари 70 от общо 125-те места в парламента.
За избирането на Гафарова са гласували 116 депутати, съобщава ТАСС.

Сахиба Гафарова е родена на 19 март 1955 г.
Завършила е педагогическия институт по руски език и литература в Баку. Преподавател в Бакинския славянски университет. Специалист по литературознание, съвременна руска и американска литература. Професор, доктор по филология. Избирана е за депутат в четвъртия и петия мандат на азербайджанския парламент.
Била е в състава на делегацията на страната в ПАСЕ.

Миналата седмица Конституционният съд на Азербайджан потвърди резултатите от извънредните избори и пълномощията на 121 депутати от 125-членния парламент. Резултатите от изборите в четири избирателни района бяха обявени за недействителни заради многобройни нарушения. Очаква се президентът на страната да определи дата за нови избори в тях.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай