Зеленски удари Путин и от Давос

Поиска невиждани досега санкции

Зеленски удари Путин и от Давос | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски нанесе удар по Владимир Путин и чрез икономическия форум в Давос.

Зеленски напарви онлайн обръщение към световните лидери, с които призова днес за "максимални" санкции срещу Русия. На форума в Давос участва голяма украинска делегация. Тази година участници от Русия не са поканени.

Според Зеленски, за да бъде спряна агресията на Русия, към санкциите срещу нея трябва да бъдат добавени петролно ембарго, блокиране на всички нейни банки и пълно прекратяване на всякаква търговия с руски компании, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

"Ето какви трябва да бъдат санкциите: те трябва да бъдат максимални, така че Русия и всеки друг потенциален агресор, който иска да започне жестока война срещу свой съсед, да осъзнава ясно непосредствените последици от тези действия", каза Зеленски.

Той добави, че това ще бъде прецедент, който ще работи през следващите десетилетия и настоя всички чуждестранни компании да се изтеглят от Русия.

Още поне 5 милиарда долара финансиране поиска за Украйна Зеленски. "Ако бяхме покрили сто процента от нашите нужди наведнъж през февруари, в резултат щеше да бъде спасен животът на десетки хиляди хора. Ето защо Украйна се нуждае от всички поискани от нея оръжия, а не само от тези, които бяха доставени", каза украинският президент.

В петък страните от Г-7 се споразумяха да отпуснат 19.8 млрд. долара икономическа помощ на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай